keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Rasberry-Chocolatecake





Tein tälläisen pienemmän 4-6 hengen kakun, joka sopii hyvin esim isänpäivään yms, missä on vain perhe koolla. 
Kakku on tehty kääretortun tapaan rullaamalla, joten tässä ei ole perinteistä pohjaa. Tällä tapaa leikattaessa kakun kerrokset menee yllätyksellisesti eri päin ;) Tämä on muuten gluteeniton resepti myös!



Suklainen Kääretorttupohja (gluteeniton)


Tämä pohja on hieman keveämpi koska sokeria siinä ei ihan hirveästi ole... ja se on ihan hyvä kun sitä kumminkin on kuorrutteessa. 

170 g tummaa suklaata
6 kananmunaa eroteltuna
1 dl sokeria 
1/4 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. 
Sulata suklaa vesihauteessa, tai mikrossa. 
Vatkaa puolet sokerista, eli 0,5 dl keltuaisten kannsa sekaisin käsivispilällä n.8 minuuttia, pöytäkoneella muutama minuutti vähemmän. 
Lisää suklaa keltuaisten ja sokerin joukkoon ja kääntele sekaisin. 
Ota puhtaat ja kuivat vispilät ja vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri kulhossa pysyväksi valkuaisvaahdoksi. Vaahdosta tulee kauniin kiiltävää ja vispilät nostettaessa jää muoto vaahtoon. 
Sekoita valkuaisvaahto loppuun taikinaan varovasti kahdessa osassa. 
Levitä uunipellillä olevalle leivinpaperille, ja paista uunin keskiosassa 16 minuuttia. 

Ota uunista ja anna rauhoittua n 5minuuttia. 

Täyte

100 g violan vanilja tuorejuustoa
1,25 dl vispikermaa
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
80 g vadelmia (tuoreita tai pakastimesta)
2 tl sokeria

Vispaa ensin tuorejuuston rakenne rikki kulhossa, ettei tulisi paakkuja. Lisää sitten kerma ja jatka vatkaamista kunnes saat hyvän kermavaahdon. Lisää joukkoon loput aineet ja vispaa vispilällä sekaisin. 


Kuorrute

170 g fazerin sitruuna valkosuklaata (normaalikin käy)
250 g voita
275 g tomusokeria
(haluttaessa elintarvikeväriä)

Laita voi paloina kulhoon tomusokerin kanssa ja sekoita sähkövispilällä kunnes se on tasaista massaa...se kestää muutaman minuutin. Sulata valkosuklaa ja kumoa joukkoon. Vispaa kunnes kuorrute on hyvin sekaisin. Käytä tässä lämpötilassa.. älä laita jääkaappiin odottamaan, koska kuorrute kovenee siellä. 

Kakun kokoaminen  

Pellillä oleva pohja kumotaan toiselle leivinpaperille ja irrotetaan varovasti alla ollut leivinpaperi. Kakku jäähtyy nopeasti, joten voi suoraa aloittaa leikkaamisen.
Pellin kokoisen levyn voi leikata kolmeen tai neljään soiroon. Itse leikkasin kolmeen ja kakusta tuli todella korkea, mutta jos tahdot matalamman ja leveämmän, leikkaa neljään osaan. Tässä kannattaa oikein ottaa viivotin käyttöön, nii ei tuu sitten mokia :) 

Kun olet leikannut osat, levitä niille täytettä..ei kauhean runsaasti, koska se vain pursuaa yli reunoista sitten. Aloita rullaamaan ensimmäistä soiroa ja jatka kakkua seuraavalla palalla jne. kunnes kaikki pohjapalat on kakun ympärillä. Itsellä vähän jäi täytettä, ja sivelin sen kaukun päälle ja reunoille. 

Tässä kuva jonka löysin netistä kertomaan käärimistapaa.. ei kauhean kaunis kuva, mutta selventää hieman asiaa:



Tämän jäkeen laita kelmu tai folio kakun ympärillä tukemaan sitä ja koko komeus jääkaappiin mehustumaan siksi aikaa kun teet kuorrutetta ja mahdollisuuksien mukaan hieman pitempäänkin. 

Kuorruta haluamallasi tavalla kakun reunoille ja päälle. Tyylejä on monia, tässä  kuva selventämään tuota itse käyttämääni tapaa:



Sokerimassasta tein tuon dhalian tuohon päälle, ja se olikin sitten ensimmäinen kerta kun kokeilin, ja vielä on reenattava sitä. Se ei ole vaikeaa, mutta kestää jonkin verran aikaa. 
Täältä löytyy kätsät ohjeet tuollaisen kukan tekoon

Todellakaan kakkuun ei sellaista tarvitse tehdä, vaan päälisen voi esim purosttaa tuolla samalla pyrsotussysteemillä, ja se on jo sillänsä kaunis. 

Myös "ombre" värjäys toimii tässä mahtavasti.. tästäkin kuva selvennykseksi:









torstai 18. syyskuuta 2014

Cut Out Cookies vol 2 (Vaalea versio)



Noniin... ryhdyin sitten keksien tekoon pienen tauon jälkeen kun rakas ystäväni tarvitsi kastejuhlaan tälläisiä vauvanjalka-keksejä. 

Tämä keksipohja on mun ehdoton suosikki tälläisistä muottikeksi pohjista. Tämä on varioitavissa mielen mukaan, ja on tosi hyvää ihan ilman kuorrutettakin. Jotkut kunnon keksibaakarit pitävät elintärkeänä sitä, että keksit ei uunissa muuta yhtään mutoaan, mutta omasta mielestäni, saavat keksitä näyttää siltä että ne ei ole kaupasta ostettu. 

Tässä on muutama asia mikä kannattaa muistaa: 
1. Jos alat kuorruttamaan niin varaa siihen omaa rauhaa ja aikaa.. hermoja kiristää jos hopussa yrität sen tehdä.
2. Älä maista taikinaa.
3. Älä pety jos kuorruttaminen ei kerralla mene niinkuin haaveilit.. sen oppii tekemällä ja sen huomasin nyt, kun jotenkin käsikin on paljon vakaampi kun viimekerralla.. itsellä vielä ripakopallinen harjottelukertoja jäljellä, mutta joskus tämän osaan niinkuin vettä vaan ;)
4. Älä oikeesti mee syömään sitä taikinaa.



Tarvitset n. 30-40 kpl kekseihin seuraavia raaka-aineita:

250 g voita
3,6 dl tomusokeria
1 kananmuna


(esanssia jos tahdot vaihtelua makuun.. esim. Manteli, sitruuna yms) 

1 tl vaniljasokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Mitäs sitten tehdään? 

Laita hieman pehmeä voi kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi tomusokerin kanssa. Itse käytän sähkövispilää ja se jaksoi kyllä vääntää taikinan hyvin. 
Lisää muna joukkoon ja vispaa kunnes kaikki on hyvin sekaisin. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 

Laita puolet jauhoista sekä muut kuivat aineet sekaan ja sekoita hyvin. Laita tästä lähtien desi kerrallan jauhoja sekaan kunnes taikina on sellaista että se ei tartu sormiin. 

Taikinan voi laittaa hetkeksi jääkaappiin niin sitä on helpompi työstää. Itse en sitä tee, koska sitten taas kaulitseminen on raskaampaa. 

Älä syö taikinaa. 

Kaulitse taikinasta n 4 mm paksuinen levy jauhojen avulla ja ala stanssaamaan keksejä. Jatka kunnes taikina on syöty tai loppu. 

Keksit eivät paljoa kohoa eikä leviä. Vielä vähemmän keksit leviävät jos pidät leikattuja kesejä pellin kanssa jääkaapissa n. 7-10 minuuttia ennen uuniin laittamista. 

Keksit paistetaan keskitasolla uunissa 7 minuutin ajan. Kekseihin ei tarvitse tulla väriä. 

Jos kaikelta taikinan syömiseltä jaksat.. niin ei muuta ku ääntä kohden.. hyviä on ;D

Kuorruttamisen voi huoletta jättää seurvaavaan päivään, tai ainakin keksien pitää olla täysin jäähtyneitä.


Kuorrutteeseen käytin:
5 dl tomusokeria
2 munanvalkuaista
4 tippaa elintarvikeväriä 
(Vatkaa ainekset sähkövispilällä n 7 minuuttia) 

Tällä sekoituksella pursotin ulkoreunat kekseillä hyvin pienestä pursotinpussinreijästä. Jos on oikein pienireikäien tylla, se käy myös. 

Kun kaikkiin kekseihin oli ääriviivat tehty, lisäsin tomusokeriseokseen vettä/ muutamia tippoja (6-8)
ja purosttelin siitä keskiosat isommalla pursotusreijästä. 
Kuten aijemmin sanoin tämä pursottaminen on välillä vähän hakemista, mutta seoksen paksuudesta oppii nopeasti näkemään koska se on hyvä reunojen pursotuksiin ja koska täyttöön. 
Keksiä ei tarvitse pursottaa ihan täyteen, vaan voit tikulla /veitsellä/ sokerimassatyökaluilla silotella kuorrutetta sitten niin että se menee jokapaikkaan. Helpoimmalla pääsee kun ensimmäiseksi pursottaa reunapursotusten viereen niin että sinne ei tarvitse enää mennä tökkimään. 

Anna kuorrutusten kovettua kokonaan (n.2h) ennenkuin rupeat siirtelemään mihinkään. 


Noin.





Ihanaa syksyn jatkoa! 
T. Erika

PS-itse söin ison osan taikinaa... siihen jää koukkuun.  



perjantai 12. syyskuuta 2014

Banaani-suklaa keikkauskakku


Keikkauskakuthan on klassikkoja, ja varmasti kaikki on joskus nähnyt ja jopa maistanutkin niitä. No itsellä muistot tulee jo lapsuudesta, jolloin äiti teki keikkauskakkuja, mutta silloin olin sitä mieltä että se oli "aikuisten kakkua", ja moussutin mielummin äitin korvapuusteja!
Nyt päätin kuitenkin kokeilla keikkauttaa kakun, mutta perinteisten ananaksien ja cocktailkirsikoiden sijaan lähestyn asiaa eri vinkkelistä koska en siedä cocktailkirsikoita.. ettekä koskaan varmasti tule näkemään repseptiä johon niitä laitan. 
Tällä kertaa siis päällä (tai pohjalla..miten sen nyt ottaa) on banaania, ja itse kakkuosuus on tietenkin suklaata! Joko itse oon nyt siinä iässä että "aikuisten kakut" kelpaa, tai sitten tämä on vaan pirun hyvää!



n. 8-10 annosta

110 g voita
2 dl fariinisokeria
2 banaania


2 dl vehnäjauhoja
1 dl mitallinen hieman kukkuralla kaakaojauhetta
1 tasa tl ruokasoodaa
pikkaisen suolaa (n. puoli teelusikkaa) jos käytät voita jossa on suolaa, niin voit jättää pois
1,5 tl vaniljasokeria

80 g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vispikermaa 


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Tarvitset n 25 cm halkaisijaltaan olevan kakkuvuuan. 

Laita voi kattilaan ja kiehauta, laita sekaan fariinisokeri ja anna hiljalleen kiehua pari minuuttia, samalla vispaten. Ota kattila liedeltä ja leikkaa 2 banaania siivuiksi.
Kaada sokeriseos kakkuvuuan pohjalle, ja katso että se leviää koko pohjaan. Lado banaanit haluamallasi tavalla sokeriseoksen päälle, vuuan pohjalle.  Siirrä hetkeksi vuoka sivuun ja siirrytään kakkutaikinan tekoon.

Sekoita kuivat aineet ( jauhot, kaakao, sooda, suola ja vaniljasokeri). Vatkaa  sähkövispilällä kulhossa voi ja sokeri kunnes ovat hyvin sekoittuneet. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen välillä vispaten. Kun kummatkin munat ovat seoksessa, niin vispaa muutama minuutti tehokkaasti. 

Lisää kuivat aineet siivilän läpi, ja myöskin kerma. Sekoita sähkövispilällä taikina tasaiseksi n. 30 sekunttia. 

Taikinasta tulee paksua, ja se pitää nostella vuolialla kakkuvuokaan jossa banaanit ja sokeriseos on. Nostele kekoja ympäri vuokaa ja voit varovasti tasoittaa niitä, mutta varo sekoittelemasta banaaneja sikinsokin. Keot tasaantuvat kyllä uunissa, joten älä turhaa jaa lanaamaan taikinaa edestakaisin. 

Laita kakku uuniin 45 minuutiksi. 

Ota kakku uunista ja anna sen rauhoittua 5 minuuttia ennen kumoamista. Kun kumoat kakun lautaselle voi joku banaani jäädä kiinni kakkuvuokaan.. jos näin käy, laita banaanit paikoilleen. 
Anna vielä asettua n. 20 minuuttia ennen tarjoamista 

Tämä kakku on parasta tarjoiltuna lämpöisenä tai huoneenlämpöisenä... jätskin kanssa toimii tosi hyvin!


;)
Kakku säilyy huoneenlämmössä pari päivää, mutta sen voi hyvin myös pakastaa, jos vain muovittaa huolella. 



perjantai 5. syyskuuta 2014

Suklainen syntymäpäivä



Suklainen täytekakku


Tämä kakku on helppo, ja koristelu on sellainen, ettei sitä tarvitse yhtään ressata. Monesti lasten syntymäpäivät teettää paljon hommaa, ja siksi on ihan kätevää pitää asiat yksinkertaisena :) Jos tämän yhteen syssyyn tekee, niin toki on hommaa, mutta suosittelen tekemään pohjat päivää ennen, jolloin ne on myös jääkaappikylmänä huomattavasti kivempi leikata. Kakkupohja on murenevaa sorttia, mutta jos välikerroksissa on vähän palapeliä harrastettu, niin kukaan ei sitä lopputuloksessa näe! ;)

Täytekakun pohjasta en voi ottaa kunniaa. Se on kinuskikissan resepti.


Taikina:

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa


Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50-60 minuuttia

Kostutus:
1 ¼ dl kostuketta (maito, vaniljamaito, mehu, virvoitusjuoma)

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
Sekoita kuivat aineet keskenään (paitsi sokeri).
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.
Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.
Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia. Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.

Tein tuon reseptin kaksi kertaa, koska halusin korkean kakun. Eli kahteen vuokaan. 


Täytteet valitsivat sankarit itse, eli tänään oli lasten kestosuosikit banaani ja mansikka toivelistalla. 
Monesti laitan täytteisiin kokonaisia marjoja, mutta lastenkutsuilla tapaan soseuttaa, jo siksi että ite muksuna inhosin niitä sattumia :D

Tein kahta eri täytettä (mutta yksikin riittää enemmän kuin hyvin):
täyte 1:
2 banaania soseutettuna 

täyte 2: 
2 dl mansikoita (voi olla pakastimesta)
1,5 dl vispikermaa, 
purkki Vaniliarahkaa (Valio)
0,5 pussia vanhanajan vaniljakastikejauhetta. 

Vatkaa kerma, lisää joukkoon rahka sekä vaniljajauhe ja vatkaa hetki että jauhe saostaa massan. Lopuksi soseuta mansikat ja kaada nekin joukkoon. 


Kakun kokoaminen
Leikkaa kakut kahteen kerrokseen jolloin saat neljä kerrosta. Laita alin kerros vadille, kostuta se n. 0,5 dl nestettä(itse käytän aina maitoa tähän), ja laita päälle puolet banaanisoseesta. Laita seuraava kerros, kostuta se ja laita mansikkatäytettä.
Kolmas kerros kehiin ja  kostus. Tähän sitten loput banaanisoseesta ja lopultakin kansi päälle. Kansi kostutetaan myös, ja sitten laitetaan spatulalla mansikkatäytettä päälle ja sivuille.

Seuraavaksi koristelu. Tässä vaiheessa voi laittaa esim. ihan kermavaahdot päälle, jos ei tahdo tehdä tuollaista sokeripommia kuin itse tein :D

ELI Kaupasta saa noita suklaasikareita keksiosastolta. Itse tarvitsin piirun verran yli yhden purkin, joten kaksi on ostettava. Sitten ostin candy kingistä 400 g M&M karkkeja.

Sikarit ladotavaan vaan mansikkatäytettä vasten suoraan pystyyn. Laitoin itse narun hetkeksi sikareiden ja koko kakun ympärille (niinkuin kuvassa näkyy) jotta sikarit siihen asettuisivat. Ja myöhemmin kun narun avaa, niin pysyvät paikoillaan.

Karkit ripotellaan tasaisesti kakun pintaan ja näin helppoa se oli :D

Liput olin aikaisemmin tehnyt kartongista ja cokctailtikuista.



lauantai 30. elokuuta 2014

Cinnamon Cookies




Tässä helppo keksiresepti joka on modifioitavissa myös  helposti. Jos tahdot suklaisia unohda kaneli, ja laita vain 2 dl vehnäjauhoja sekä sen lisäksi 1,25 dl perunajauhoja ja 0,5 dl kaakaojauhetta. Kun keksit odottavat uuniin pääsyä, voi niiden päälle ripotella esim pähkinärouhetta, tai pähkinöitä! Valmiit keksit voi myös dipata suklaaseen puoliksi, tai sutia alapuoli pullasudilla suklaiseksi! Go wild! 

n. 25 kpl

200g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1 muna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia

Uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, ja lisää voimakkaasti vatkaten kananmuna

Sekoita kuivat aineet ja kaada ne sekaan. Vatkaa kunnes ainekset on sekaisin. 

Tässä vaiheessa voi pyöritellä pellille palloja (niinkuin itse tein, ja painoin keskelle ison hopeakuulan, TAI voit pursottaa keksit pellille ruusuiksi, tai millaiseksi vain! Taikina on kovaa, joten pursottamisessa tarvitsee vähän habaa... tai sitten vain kiltisti odottelet että taikina vähän pehmenee :D

Valmiit palluraiset laitetaan keskitasolle ja paistetaan 11 minuuttia. 
Väriä tulee hieman reunoille. 

Noin vaan. Piilota keksit pikkuväeltä jos haluat saada itse osasi :D






perjantai 29. elokuuta 2014

Chocolate-Lime Woopie pies

Jos joku on tehnyt lusikkaleipiä yms, ja saanut kammon täyettävistä leivoksista/kekseistä, niin huoli pois.. nämä on mielestäni paljon helpompi tehdä, ja sopii myös juhlaan ja arkeen!




reipas 20 kpl valmiina


125g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 muna


4 dl jauhoja
1 dl kaakaojauhetta 
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0.5-1 tl suolaa

150g ranskankermaa
1 dl maitoa





Uuni lämpeämään 180 asteeseen
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Laita sekaan muna ja vatkaa voimakkaasti kunnes seos on tasaista.
Sekoita kuivat aineet. 
Laita voi-sokeriseokseen kuivat aineet sekä ranskan kerma ja maito. Sekoita varovaisesti taikina sekaisin. 

Laita koko homma pursotinpussiin tai sitten nostele pellille lusikalla kasoja. Woopiet paisuu uunissa jonkin verran, joten itse tein tästä taikinasta kolme täyttä peltiä ja vähän vielä jäi neljännellekkin. 
Jäähdytä pelti välillä esim kylmällä vedellä jos kierrätät samoja peltejä, niin lämmin pelti ei ala sulattamaan woopie kekoja ennen uuniin menoa. 

Oikean koon määrittelet itse, mutta n. ruokalusikallisen kun laitoin, tulee kuvan kokoisia..6-7 cm halkaisijaltaan. 

Laita uuniin keskitasolle ja pidä siellä 10-11 minuuttia. Ehkä mielummin 11, koska jos nämä jää raa-aksi niin se ei oo kauheen kiva kokoomisvaiheessa. 

Anna puolikkaiden jäähtyä ennen täyttöä. 

Täyte: 

Tähän on rajattomat mahdollisuudet, mutta itse olin Lime-tuulella ja tähän tuli nyt sitten melko perinteinen tuorejuusto-lime kuorrute. 

200 g Mascarponea tai jotain tuorejuustoa
80 g tomusokeria
45 g lime curdia / tai limen raastettua kuorta yhdestä limestä. Limen kuori on tosi hyvä vaihtoehto koska tomusokerin lisäksi ei välttämättä tarvitse erittäin makeaa lime curdia. 
(elintarvikeväriä, itse tipautin 5 tippaa nestemäistä)

Pursota puolikkaalle n. reilu teelusikallinen täytettä ja laita toinen puolikas paikalle. Paina varovasti ja "hythyttele" niin että saat täytteen näkymään reunoilta. 


Woopie leivoksia voi koristella päältäkin, esim suklaalla tai candy melts pursotteella, mutta mielestäni ovat kivan näköisiä ihan ilman turhaa hifistelyä. 




perjantai 15. elokuuta 2014

Chocolate cupcakes with a hint of mint




Tässä tulee mun oma muffinssiohje jossa on sitten mariannekuorrutus päällä. Oon saanu lapsena yliannostuksen After eight nameja yms, ja vältän yleensä minttua leivonnaisissa siitä syystä.. tässä siksi minttua on vain kuorrutteessa :) Jos kuitenkin haluat vahvemman minttuisemman maun, lisää muffinssipohjaan marianne crushia (ihan muutama ruokalusikka tätä) tai minttuesanssia (0,5-tl).

10-12 kpl

75 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl vispikermaa
0.75 dl ruokaöljyä

1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
50 g kaakaojauhetta

Kuorrute:
125 g jääkaappikylmää voita
135 g tomusokeria
95 g Fazerin Mariannesuklaata

Koristeena:
sokerimassakukkia :)

Valmistus:
Uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Muffinssien taikina tapahtuu "ainekset kulhoon ja sekaisin" mentaliteetilla. Eli kuivat aineet erikseen ensin ja sitten sekaisin. 
Käytä muffinssipeltiä tai muffinssivuokia. Täytä 75 % vuuasta taikinalla jotta jää kohoamisvaraa.
Sitten laitetaankin leivonnaiset uuniin paistumaan 15 minuutiksi. 

Tällä aikaa voit tehdä kuorrutteen valmiiksi vaikka sitä ei voikkaan laittaa muffinssien päälle ennenkuin ne on kokonaan jäähtyneet. 
Sekoita sähkövispilällä kylmä voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Sulata suklaa varoen mikrossa tai vesihauteessa. Lisää suklaa voi-tomusokerimassaan ja vispaa kunnes saat tasaisen kuorrutteen. 
Mariannesuklaassa on paloja mariannekarkeista ja siksi tätä kuorrutetta ei kannata pursottaa tyllalla. Ei oo ehkä mitään ärsyttävämpää kun leipoessa tylla menee tukkoon! Eli jos käytät pussia, pursota ilman tyllaa. Itse levittelin lastalla.

NOIN. Ja jos ei huvita askarrella kukkasia, niin koristeeksi voi laittaa esim, mintun lehtiä, nomparelleja, suklaarouhetta, sulaa suklaata, suklaakoristeita, ymsyms. 










torstai 7. elokuuta 2014

Sitrus-toscakakku


Sitrus-Toscakakku


Toscakakku on kaikille tuttu kahvipöydän herkku.. itse pidän siitä toscakuorrutteesta tosi paljon, mutta jo kakarana olin sitä mieltä että se on muuten mun makuun kuivaa. Tällä reseptillä kakusta tulee mehevä ja onhan siinä appelsiinin ja limen makuakin piristämässä klassikkoa !

Pohja:

3 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 appelisiinin mehu, ja noin kolmasosa appelisiinin kuoren raasteesta. 
100 g voisulaa

Uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota 25-30 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Jos et omista, niin kakun voi tehdä normaaliin kakkuvuokaankin, vaikka kumoaminen on hieman hankalaa kyllä.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää joukkoon jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.
Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja sekoita siihen appelisiinmehu ja kuoriraaste. Sekoita se sitten varovasti taikinan sekaan.

Kaada taikina vuokaan ja laita uuniin 35 minuutiksi. Kakku jää hieman raa-an oloiseksi, mutta se menee vielä uuniin uudestaan!
Anna kakun hieman asettua ja jäähtyä. 
Vaihda uunin lämpötilaksi 225 astetta. 

Sillä aikaa kun kakku on uunissa kerkeät tehdä tosca kuorrutteen. 

Kuorrute:

100g mantelilastuja
100g sokeria
100g voita
1 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia. 

Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen noin 30 minuuttia. Seos sakenee, ja väri hieman muuttuu. 

Kumoa täyte kakkupohjan päälle. Täyte kiehuu uunissa, se on normaalia. Älä laita täytettä yli reunojen. Kakkupohja saattaa näyttää siltä että se lässähtää vähän keskeltä. Se saa tehdä niin.

Kakku laitetaan uuniin 225 asteeseen viideksi minuutiksi.

Sitten Mascarpone kuorrute reunoille:
160 g mascarpone tuorejuustoa
50 g lime curdia (löytyy marketeista)
0.5 dl kuohukermaa
25 g tomusokeria

Vatkaa ainekset keskenään. Kun kakku on jäähtynyt niin sivele reunoille ja mahdollisesti pursottele. Tässä saa käyttää luovaa kekselijäisyyttä.. :D

Tämä kakku säilyy hyvin jääkaapissa useita päiviä ja soveltuu hyvin pakastamiseen. 

Eikun kokeileen :)




lauantai 12. huhtikuuta 2014

Brownie cupcakes for Easter








(n. 10 kpl)

Ainekset:
280 g tummaa suklaata
180 g voita
1,5 dl sokeria
5 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutteeseen:
150 g voita
130 g tomusokeria
50 g maapähkinävoita
Väriainetta

Koristeeksi:
Sokerimassaa ja väriaineita tai kaupasta muna karkkeja.


Tässä tulee nyt pääsiäiseen sopiva resepti! Nämä kuppikakut tosin ovat oivallisia muulloinkin, kunhan ei koristukset ole samat ympäri vuoden. Browniessa on yleensä totuttu näkemään pähkinöitä..tällä kertaa pähkinä on kuorrutteessa, eikä sitä ole siihenkään pakko laittaa jos porukassa on pähkinäallergikkoja. Kuorrutteeseen voi myös laittaa maapähkinävoin sijaan esim. jauhettua pistaasia, tai jauhettuja-paahdettuja-suolattuja cashew pähiknöitä.



Sitten taas asiaan! :) Eli:
-uuni lämpiämään 175 asteeseen
-sulata tumma suklaa voin kanssa kattilassa miedolla lämmöllä.
-yhdistä kuivat aineet
-riko kananmunat kulhoon

Kun suklaa on sulanut, siirrä se leivontakulhoon, ja sekoita mukaan kuivat aineet. Tämän jälkeen sekoita mukaan myös kananmunat. Taikinasta tulee jännän venuvaista kananmunan määrän takia.
Helpoiten saat taikinan muffinssivuokiin pursotinpussilla. Koska taikina ei sisällä kohotusainetta muffinssivuuat voi laittaa enemmän täyteen kuin normaalisti.. itse jätin n 1cm tyhjää, ja se oli juuri passeli. Käytän itse mieluiten pahvisia muffinssivuokia, koska ne pitävät muotonsa todella hyvin!

Kun taikina on tasaisesti vuuissa, laita vuuat pellille ja pelli uuniin. 25 minuuttia keskitasolla.

Kun muffinssit on kokonaan jäähtyneet, voit siirtyä kuorrutteeseen. Tämä kuorrute on ns. "ainekset kulhoon ja sekaisin". Vispilä pitää vatkata kunnes seos on tasaista. Väriaineeksi käy pastaväri, nestemäinen elintarvikeväri, tomuväri tai jopa värillinen tomusokeri.

Pursota muffinssin reunaan rengas jotta saat "pesän" munille. Munat pyörittelin käsin.. tässä suosittelen väriaineiden kanssa leikkiessä; kumihanskoja !
Noin voilá! :)





Erika

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Terveiset!

Hei kaikille!

Kiirusta on nyt pitänyt ja leipominenkin on jäänyt vähemmälle! Ei kuitenkaan syytä huoleen, palaan kohtapuoliin uuden reseptin kanssa!!

Sillävälin; Nauttikaa auringosta ja keväästä!!!







sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Omenakakku

Omenakakku


Tämä kakku vie kielen mennessään, ja on säilyvyytensä ansiosta loistava hätävara!


Kakkupohja
4 kananmunaa
3,5 dl sokeria
300 g vehnäjauhoja
1,2 dl maitoa
0,8 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniliasokeria
2 omenaa raastettuna
2 dl omenasosetta
(Korppujauhoja ja voita/öljyä vuuan voiteluun.)

Täyte
400 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2,5 tl tomusokeria

Päälle
2,5 dl cashew pähkinöitä
100 g tuorejuustoa
1 rkl voita
1 dl sokeria
1 rkl siirappia
0,5 dl vettä




Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Raasta omenat. Omenat laitoin itse kuorineen, mutta toki ilman kuoriakin on hyvä. Laita muna-sokeriseokseen omenasose, öljy, maito sekä raastetut omenat. Lopuksi laita sekaan kuivat aineet, ja sekoita hyvin. Korppujauhota kaksi samanlaista vuokaa. Jos et omista niin käytä samaa vuokaa kaksi kertaa.
Kun käytät kahta vuokaa, niin älä kaada kakkutaikinaa vuokaan odottamaan, vaan paista ensin toinen ja kaada sitten vasta...näin kakku ei tartu vuokaan. Jaa siis taikina puoliksi kahteen satsiin joten saat kaksi kakkupohjaa. Paista uunissa n 30 minuuttia keskitasolla, tai kunnes kakku on hieman irronnut reunoilta ja on kypsä.

Anna pohjien jäähtyä täysin. Helpoin on kun kakut on puolitusvaiheessa jääkaappikylmiä. Eli kummatkin pohjat halakaistaan jotta saadaan neljä kerrosta. 

Täyte: Laita ainekset kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Itse käytin rasvatonta maitorahkaa koska kakku on todella tuhti jo muutenkin, ja suositten sitä myös muille. 

Laita väleihin ja päälle täytettä. Jotta täyte tulisi kivasti reunoille, niin levitä lusikalla tekemällä ympyrää sisältä ulospäin. Näin ulkoreunalle tulee hieman enemmän ja täyte mukavasti pursuaa kerrosten välistä. 

Päälinen: Paahda pähkinöitä paistinpannulla. Vain jotta pähkinät hieman saa väriä ja paahteisen maun. Ole varovainen, ne palaa helposti. Kun sopiva väri on saatu aikaan, niin kaada suoraa pähkinät kakun päälle. Älä jätä pähkinöitä pannulle, ne palavat jälkilämmöllä ennenkuin huomaatkaan!

Laita pieneen kattilaan 1 dl sokeria ja puoli desiä vettä. Laita liedelle ja anna sokerin sulaa. Kun sokeri on saanut hieman kullan väriä, laita joukkoon 100 g tuorejuustoa, 1 rkl siirappia ja rkl voita. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista. Kippaa lusikalla kakun päälle, ja anna valua reunojenkin yli. 

Kakku on seuraavana päivänä vasta täysin maustunut, ja suosittelenkin että sitä ei heti syödä. Pakastaminen kakulle sopii erittäin hyvin ja maku ei kärsi siitä yhtään, päinvastoin. 
Jääkaapissa tämä leivonnainen säilyy monta päivää. 



keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Suklainen puolukkapiiras


Suklainen puolukkapiiras



esipuhe aiheesta:
Löysin jäätävän kasan puolukkaa pakastimesta, ja siitähän se ajatus sitten lähti. Sain myös joulupukilta lahjaksi tartalettivuuan ja sormet syyhysi, että saisin sitä kokeilla! 
Tähän reseptiin et kuitenkaan tartalettivuokia tarvitse, vaan voit tehdä sen myös normaaliin piirasvuokaan.
Tämä on täysin mun omaa päähänpistosta, ja voin sanoa että todella maukas tuli tästä päähänpistosta ;D

Puolukka on monille hieman kauhua aiheuttava marja, mutta älkää yhtään luulkokkaan että ne puolukat maistuisivat tässä happamalta tai pahalta!


Alotetaan siis!

Pohja piirakkaan:

200 g vehnäjauhoja
115 g kuutioitua voita
55 g sokeria
munankeltuainen
2 tl kylmää vettä.

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. 
Laita voi ja jauhot kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää sokeri, keltuainen ja kylmä vesi. Möyhi käsin kunnes pohjataikina on takinamaista ja saat tehtyä siitä pallon. Laita pallo folioon ja jääkaappiin hetkeksi.

Puolukkahilloke:
1 dl jäisiä puolukoita
1 dl vettä
0,5 dl hyytelösokeria
1 tl lime curdia (tämä on vapaaehtoinen mutta tekee kyllä tosi mukavan twistin tuohon makuun..ja se tuoksu on aivan ihana! Tätä myydään kaupoissa hillo-osastolla)

Kiehuta aineksia n 5 min kattilassa ja soseuta lopuksi koko hoito. Kaada pois kattilasta, kuumaa kestävään kulhoon ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Sulkaaosio:

50 g taloussuklaata
35 g voita
0,35 g sokeria
1 kananmuna
0,5 rkl vehnäjauhoa
0,5 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl vaniliasokeria

Laita suklaa ja voi kulhoon ja sulata mikrossa. Sekoita välillä. Laita sekaan loput aineet ja sekoita hyvin. Jos omistat pursotinpussin, niin taikinan voi laittaa sellaiseen. Se helpottaa taikinan laittamista piirakkaan myöhemmin. 

Ota pohjataikina jääkaapista ja taputtele piirasvuokaan. Mikäli käytät tartalettivuokia, niin jaa taikina 6-8 osaan (riippuu montako tartalettia teet) ja kaulitse taikinasta pyörylöitä. Aseta tartalettivuokaan varovasti ja leikkaa ylijäämät veitsellä pois. Taikina on hajoavaista ja auttaa jos hetken käsillä työstät taikinaa niin se lämpeää hieman ja ei murene. 
Jos käytät normaalia piirasvuokaa niin suosittelen siinäkin tapauksessa sitä, että vedät pohjataikinan hieman yli, ja tasaat sitten veitsellä tai taikinarullalla reunan siistiksi.

Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Jotta taikina ei nousisi voi tässä vaiheessa laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja kuivattuja herneitä painoksi. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Laita uuniin kymmeneksi minuutiksi. 

Kun otat pohjan uunista laita suklaataikinaa ulkoreunoille pursottamalla tai  jos haluat ruveta hurjaksi, niin voit toki laittaa suklaataikinan ja puolukkahillokkeen ihan niin kuin itse haluat. Keskelle nostelin lusikalla puolukkahilloketta. Tartaletteihin laitoin vain yhden ruokalusikallisen.


Piirakka menee taas uuniin 20-25 minuutiksi. Pohjataikina saa hieman väriä. Kun otat piiraan uunista anna sen rauhassa jäähtyä! Se hajoaa jos sitä alkaa lämpimänä sörkkimään... tosin jos teit tämän vain omaksi iloksesi, niin jätskiä päälle vain ja lämpösenä napaan! ;D

Piiras on valmis ja se menee loistavasti kylmänä ja lämpimänä.. lämpimänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa ja kylmänä ihan sellaisenaan- Päälle voi ripotella tomusokeria, tai pyöritellä jäisiä puolukoita tomusokerissa niinkuin ise tein.