keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Suklainen puolukkapiiras


Suklainen puolukkapiiras



esipuhe aiheesta:
Löysin jäätävän kasan puolukkaa pakastimesta, ja siitähän se ajatus sitten lähti. Sain myös joulupukilta lahjaksi tartalettivuuan ja sormet syyhysi, että saisin sitä kokeilla! 
Tähän reseptiin et kuitenkaan tartalettivuokia tarvitse, vaan voit tehdä sen myös normaaliin piirasvuokaan.
Tämä on täysin mun omaa päähänpistosta, ja voin sanoa että todella maukas tuli tästä päähänpistosta ;D

Puolukka on monille hieman kauhua aiheuttava marja, mutta älkää yhtään luulkokkaan että ne puolukat maistuisivat tässä happamalta tai pahalta!


Alotetaan siis!

Pohja piirakkaan:

200 g vehnäjauhoja
115 g kuutioitua voita
55 g sokeria
munankeltuainen
2 tl kylmää vettä.

Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. 
Laita voi ja jauhot kulhoon ja nypi murumaiseksi. Lisää sokeri, keltuainen ja kylmä vesi. Möyhi käsin kunnes pohjataikina on takinamaista ja saat tehtyä siitä pallon. Laita pallo folioon ja jääkaappiin hetkeksi.

Puolukkahilloke:
1 dl jäisiä puolukoita
1 dl vettä
0,5 dl hyytelösokeria
1 tl lime curdia (tämä on vapaaehtoinen mutta tekee kyllä tosi mukavan twistin tuohon makuun..ja se tuoksu on aivan ihana! Tätä myydään kaupoissa hillo-osastolla)

Kiehuta aineksia n 5 min kattilassa ja soseuta lopuksi koko hoito. Kaada pois kattilasta, kuumaa kestävään kulhoon ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Sulkaaosio:

50 g taloussuklaata
35 g voita
0,35 g sokeria
1 kananmuna
0,5 rkl vehnäjauhoa
0,5 rkl kaakaojauhetta
0,5 tl vaniliasokeria

Laita suklaa ja voi kulhoon ja sulata mikrossa. Sekoita välillä. Laita sekaan loput aineet ja sekoita hyvin. Jos omistat pursotinpussin, niin taikinan voi laittaa sellaiseen. Se helpottaa taikinan laittamista piirakkaan myöhemmin. 

Ota pohjataikina jääkaapista ja taputtele piirasvuokaan. Mikäli käytät tartalettivuokia, niin jaa taikina 6-8 osaan (riippuu montako tartalettia teet) ja kaulitse taikinasta pyörylöitä. Aseta tartalettivuokaan varovasti ja leikkaa ylijäämät veitsellä pois. Taikina on hajoavaista ja auttaa jos hetken käsillä työstät taikinaa niin se lämpeää hieman ja ei murene. 
Jos käytät normaalia piirasvuokaa niin suosittelen siinäkin tapauksessa sitä, että vedät pohjataikinan hieman yli, ja tasaat sitten veitsellä tai taikinarullalla reunan siistiksi.

Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Jotta taikina ei nousisi voi tässä vaiheessa laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja kuivattuja herneitä painoksi. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Laita uuniin kymmeneksi minuutiksi. 

Kun otat pohjan uunista laita suklaataikinaa ulkoreunoille pursottamalla tai  jos haluat ruveta hurjaksi, niin voit toki laittaa suklaataikinan ja puolukkahillokkeen ihan niin kuin itse haluat. Keskelle nostelin lusikalla puolukkahilloketta. Tartaletteihin laitoin vain yhden ruokalusikallisen.


Piirakka menee taas uuniin 20-25 minuutiksi. Pohjataikina saa hieman väriä. Kun otat piiraan uunista anna sen rauhassa jäähtyä! Se hajoaa jos sitä alkaa lämpimänä sörkkimään... tosin jos teit tämän vain omaksi iloksesi, niin jätskiä päälle vain ja lämpösenä napaan! ;D

Piiras on valmis ja se menee loistavasti kylmänä ja lämpimänä.. lämpimänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa ja kylmänä ihan sellaisenaan- Päälle voi ripotella tomusokeria, tai pyöritellä jäisiä puolukoita tomusokerissa niinkuin ise tein. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti