sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Omenakakku

Omenakakku


Tämä kakku vie kielen mennessään, ja on säilyvyytensä ansiosta loistava hätävara!


Kakkupohja
4 kananmunaa
3,5 dl sokeria
300 g vehnäjauhoja
1,2 dl maitoa
0,8 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniliasokeria
2 omenaa raastettuna
2 dl omenasosetta
(Korppujauhoja ja voita/öljyä vuuan voiteluun.)

Täyte
400 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2,5 tl tomusokeria

Päälle
2,5 dl cashew pähkinöitä
100 g tuorejuustoa
1 rkl voita
1 dl sokeria
1 rkl siirappia
0,5 dl vettä




Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Raasta omenat. Omenat laitoin itse kuorineen, mutta toki ilman kuoriakin on hyvä. Laita muna-sokeriseokseen omenasose, öljy, maito sekä raastetut omenat. Lopuksi laita sekaan kuivat aineet, ja sekoita hyvin. Korppujauhota kaksi samanlaista vuokaa. Jos et omista niin käytä samaa vuokaa kaksi kertaa.
Kun käytät kahta vuokaa, niin älä kaada kakkutaikinaa vuokaan odottamaan, vaan paista ensin toinen ja kaada sitten vasta...näin kakku ei tartu vuokaan. Jaa siis taikina puoliksi kahteen satsiin joten saat kaksi kakkupohjaa. Paista uunissa n 30 minuuttia keskitasolla, tai kunnes kakku on hieman irronnut reunoilta ja on kypsä.

Anna pohjien jäähtyä täysin. Helpoin on kun kakut on puolitusvaiheessa jääkaappikylmiä. Eli kummatkin pohjat halakaistaan jotta saadaan neljä kerrosta. 

Täyte: Laita ainekset kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Itse käytin rasvatonta maitorahkaa koska kakku on todella tuhti jo muutenkin, ja suositten sitä myös muille. 

Laita väleihin ja päälle täytettä. Jotta täyte tulisi kivasti reunoille, niin levitä lusikalla tekemällä ympyrää sisältä ulospäin. Näin ulkoreunalle tulee hieman enemmän ja täyte mukavasti pursuaa kerrosten välistä. 

Päälinen: Paahda pähkinöitä paistinpannulla. Vain jotta pähkinät hieman saa väriä ja paahteisen maun. Ole varovainen, ne palaa helposti. Kun sopiva väri on saatu aikaan, niin kaada suoraa pähkinät kakun päälle. Älä jätä pähkinöitä pannulle, ne palavat jälkilämmöllä ennenkuin huomaatkaan!

Laita pieneen kattilaan 1 dl sokeria ja puoli desiä vettä. Laita liedelle ja anna sokerin sulaa. Kun sokeri on saanut hieman kullan väriä, laita joukkoon 100 g tuorejuustoa, 1 rkl siirappia ja rkl voita. Sekoita miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista. Kippaa lusikalla kakun päälle, ja anna valua reunojenkin yli. 

Kakku on seuraavana päivänä vasta täysin maustunut, ja suosittelenkin että sitä ei heti syödä. Pakastaminen kakulle sopii erittäin hyvin ja maku ei kärsi siitä yhtään, päinvastoin. 
Jääkaapissa tämä leivonnainen säilyy monta päivää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti