Noniin... ryhdyin sitten keksien tekoon pienen tauon jälkeen kun rakas ystäväni tarvitsi kastejuhlaan tälläisiä vauvanjalka-keksejä.
Tämä keksipohja on mun ehdoton suosikki tälläisistä muottikeksi pohjista. Tämä on varioitavissa mielen mukaan, ja on tosi hyvää ihan ilman kuorrutettakin. Jotkut kunnon keksibaakarit pitävät elintärkeänä sitä, että keksit ei uunissa muuta yhtään mutoaan, mutta omasta mielestäni, saavat keksitä näyttää siltä että ne ei ole kaupasta ostettu.
Tässä on muutama asia mikä kannattaa muistaa:
1. Jos alat kuorruttamaan niin varaa siihen omaa rauhaa ja aikaa.. hermoja kiristää jos hopussa yrität sen tehdä.
2. Älä maista taikinaa.
3. Älä pety jos kuorruttaminen ei kerralla mene niinkuin haaveilit.. sen oppii tekemällä ja sen huomasin nyt, kun jotenkin käsikin on paljon vakaampi kun viimekerralla.. itsellä vielä ripakopallinen harjottelukertoja jäljellä, mutta joskus tämän osaan niinkuin vettä vaan ;)
4. Älä oikeesti mee syömään sitä taikinaa.
Tarvitset n. 30-40 kpl kekseihin seuraavia raaka-aineita:
250 g voita
3,6 dl tomusokeria
1 kananmuna
(esanssia jos tahdot vaihtelua makuun.. esim. Manteli, sitruuna yms)
1 tl vaniljasokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
Mitäs sitten tehdään?
Laita hieman pehmeä voi kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi tomusokerin kanssa. Itse käytän sähkövispilää ja se jaksoi kyllä vääntää taikinan hyvin.
Lisää muna joukkoon ja vispaa kunnes kaikki on hyvin sekaisin.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Laita puolet jauhoista sekä muut kuivat aineet sekaan ja sekoita hyvin. Laita tästä lähtien desi kerrallan jauhoja sekaan kunnes taikina on sellaista että se ei tartu sormiin.
Taikinan voi laittaa hetkeksi jääkaappiin niin sitä on helpompi työstää. Itse en sitä tee, koska sitten taas kaulitseminen on raskaampaa.
Älä syö taikinaa.
Kaulitse taikinasta n 4 mm paksuinen levy jauhojen avulla ja ala stanssaamaan keksejä. Jatka kunnes taikina on syöty tai loppu.
Keksit eivät paljoa kohoa eikä leviä. Vielä vähemmän keksit leviävät jos pidät leikattuja kesejä pellin kanssa jääkaapissa n. 7-10 minuuttia ennen uuniin laittamista.
Keksit paistetaan keskitasolla uunissa 7 minuutin ajan. Kekseihin ei tarvitse tulla väriä.
Jos kaikelta taikinan syömiseltä jaksat.. niin ei muuta ku ääntä kohden.. hyviä on ;D
Kuorruttamisen voi huoletta jättää seurvaavaan päivään, tai ainakin keksien pitää olla täysin jäähtyneitä.
Kuorrutteeseen käytin:
5 dl tomusokeria
2 munanvalkuaista
4 tippaa elintarvikeväriä
(Vatkaa ainekset sähkövispilällä n 7 minuuttia)
Tällä sekoituksella pursotin ulkoreunat kekseillä hyvin pienestä pursotinpussinreijästä. Jos on oikein pienireikäien tylla, se käy myös.
Kun kaikkiin kekseihin oli ääriviivat tehty, lisäsin tomusokeriseokseen vettä/ muutamia tippoja (6-8)
ja purosttelin siitä keskiosat isommalla pursotusreijästä.
Kuten aijemmin sanoin tämä pursottaminen on välillä vähän hakemista, mutta seoksen paksuudesta oppii nopeasti näkemään koska se on hyvä reunojen pursotuksiin ja koska täyttöön.
Keksiä ei tarvitse pursottaa ihan täyteen, vaan voit tikulla /veitsellä/ sokerimassatyökaluilla silotella kuorrutetta sitten niin että se menee jokapaikkaan. Helpoimmalla pääsee kun ensimmäiseksi pursottaa reunapursotusten viereen niin että sinne ei tarvitse enää mennä tökkimään.
Anna kuorrutusten kovettua kokonaan (n.2h) ennenkuin rupeat siirtelemään mihinkään.
Noin.
Ihanaa syksyn jatkoa!
T. Erika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti