lauantai 27. joulukuuta 2014

Vakosuklaakakku karpalotäytteellä


Vaaleat kakut ei tapaa iskee meikäläiseen, mutta tässä taas yksi poikkeus! Tämä ei ole tyypillinen täytekakkumainen kakku, vaan valkosuklaapohja on kovempi ja mehevämpi. Pohja on yksi parhaista makunsa ja käsittelyn kannalta. Se on helppo tehdä, nostella ja leikkailla yms.
Täytteeksi valitsin karpalon koska valkosuklaan kanssa mielestäni tarvitsee jotain pirtsakkaa tasoittamaan makeutta. Väliin voisi toki laittaa muutakin jos karpalo ei miellytä.. marjoista mikä vaan käy kunhan et tee täytteestä turhan makeaa. Esim vadelmaa käyttäessä, jätä täyte hieman kirpeäksi. 


Kuvissa on kakku tehty kahdella tapaa.. toinen oli kastetilaisuuteen ja toinen pienen tytön 1-v synttäreille. 

Kakusta riittää n 25 hengelle. 

Ainekset kakkupohjaan:
180 g voita
3,5 dl sokeria
6 keltuaista
2 tl vaniljasokeria 
7 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta (ei ole kirjoitusvirhe.. kyllä! Ruokalusikallinen)
ripaus suolaa
3 dl maitoa
180 g valkosuklaata

Ainekset täytteeseen:
200 g tuorejuustoa
150 g karpaloita
1 dl vispikermaa
4 rkl sokeria

Ainekset kuorrutteeseen:
250 g voita
275 g tomusokeria
175 g valkosuklaata
(Elintarvikeväriä. Itse käytin pinkkiä pastaväriä)


How to do it?!:
Pohja:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja valmistele kaksi 20 cm kakkuvuokaa voitelemalla ja jauhottamalla. Jos käytät irtopohja teflonvuokaa niin ei tarvitse voidella ja jauhottaa. 
Mikäli et omista kahta samallaista vuokaa, niin paista kakut peräkanaa. Kakkutaikina ei kärsi odottelusta. 

Laita pilkottu kylmä voi ja sokeri kulhoon ja sekoita vispilällä kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen välillä vispaten. Sulata valkosuklaa ja ja lisää sekaan kokoajan vispaten. Huomaa ettet kaada suklaata kuumana sekaan!! Sekoita kuivat aineet erikseen.  
Lisää kuivat aineet ja maito erissä vuorotellen taikinaan. Kaikki ainekset on kulhossa ja taikina jaetaan kahteen vuokaan silmämääräisesti. Taikina on hyvin paksua, joten itse teen niin, että laitan aina isolla lusikalla vuorotellen kumpaankin vuokaan.

Laita kakut uuniin ja anna olla 40 minuuttia keskitasoa matalammalla tasolla. 

Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkailua ja täyttämistä. Leikkaa kummatkin pohjat kahteen osaan ja näin saat 4 kerrosta. 

Täyte:
Täytettä varten pitää paseerata karpalot. Eli painele karpaloiden mehu siivilän läpi. Lusikalla painellessa homma käy näppärästi. Pakko ei ole paseerata, mutta jos et paseeraa niin soseuta hienoksi,
Vispaa tuorejuuston rakenne rikki kulhossa ja lisää sokeri ja karpalosose/liemi. 
Lisää vielä kerma ja vatkaa hetki. 

Täyttäessä kakkua, jaa täyte kolmeen väliin. Täyte on löysää ja hieman imeytyy kakkuun. Laita kakku jääkaappiin kuorrutteen tekemisen ajaksi. 


Kuorrute:
Laita kylmä voi paloina kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tahnamaiseksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa kunnes seos on tasaista.. n. 5 minuuttia. Lisää sulatettu valkosuklaa ja vatkaa taas tasaiseksi. Värjää jos mielesi tekee. 

JOS tahdot tehdä ruusupursotusta niinkuin olen tehnyt ensimmäisessä kuvassa, niin tee puolitoistakertainen satsi tätä täytettä. Pohjalle on hyvä levittää kuorrutetta kauttaaltaan, ennen ruusujen pursottamista, niin pohja ei pilkistä väleistä. 

Kuorutetta laitetaan päälle ja sivuille haluamallasi tavalla. Syntymäpäiväkakun kohdalla laitoin lastalla kuorrutetta päälle ja sivuille, ja sivulle tein teelusikalla "viivoja". En halunnut liian sliipattua pintaa, ja lusikalla tai voiveitsellä kuorruttaminen takaa sen. 

Laita koko komeus jääkaappiin. Kuorrute kovettuu ja maut tasaantuu. Tarjoa mielellään vasta seuraavana päivänä. Kakku säilyy hyvin, eikä kärsi pakastamisesta jos se on hyvin peitelty,








2 kommenttia:

  1. Vaikuttaakohan pohjan rakenteeseen, jos vehnäjauhon korvaa gluteenittomalla jauhoseoksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. en oo kokeillu koskaan... mutta uskon että toimii silläkin. Koska kyse ei ole sikoisesta pullataikinasta.
      Jos kokeilet tehdä niin kerro mikä oli tulos! :)

      Poista