sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Joulupiparit, pikeeri ja muutamat niksit


Joulupiparit on lasten suosikki kaikista Jouluherkuista.. ehkä se tekeminen ja taikinan syöminen onkin vähän kivempaa kuin joulutorttuja tehdessä ;)

Tässä on mun vakio piparitaikina jota oon uskollisesti käyttänyt vuodesta toiseen... hyvin perinteinen ja en ole koskaan epäonnistunut tällä reseptillä.. Ongelmana on aina ollut vaan taikinan loppuminen :D
Tästä taikinasta saa tehtyä yhden keskisuuren piparitalon, tai n 6 pelliä pipareita riippuen tietenkin piparien koosta yms.

Piparkakkutaikina

1 dl siirappia
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
0.25 tl maustepippuria

125 g voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl soodaa

Kiehauta mausteet sokerin ja siirapin kanssa kattilassa. Ota kattila liedeltä ja laita voi paloiteltuna joukkoon. Anna jäähtyä jonkin aikaa ettei muna kypsy sitä seokseen laittaessa.
Sekoita sooda jauhoihin. Laita ensin puolet jauhoista jäähtyneeseen seokseen ja sekoita. Sitten se kananmuna ja loput jauhot. Taikinan voi käyttää heti, tai säilyttää jääkaapissa jopa muutaman viikon kunnolla peitettynä.

Paistoasteet 200 ja paistoaika koosta riippuen... katso koska reunat alkavat hieman tummua.

Tässä muutama käytännön vinkki leipomisvaiheeseen:


1. Jos omistat silikonileivontamaton niin ota se käyttöön, niin ei tarvitse kokoajan jauhoa lisäillä kaulittaessa. Myös silikonikaulin on kätevä, ettei taikina levy pyöri kaulimen mukana. Silikonikaulimissa on jopa useasti ne renkaat päissä, että saat tasapaksut taikinalaatan pipareita varten. Lapsien leipomista ainakin helpottaa huomattavasti, kun ei taikina jää kiinni pöytään, eikä vehnäjauhoa tarvitse pölytellä kokoajan.

2. Jos teet pipareita joissa on ohkasia osia tms. niin älä nypi kaikkea taikinaa ympäriltä pois vaan ota pipari leivinpaperille lastalla isompana palana, ja vasta leivinpaperilla ota ylijäämät irti. Voit myös leipoa suoraa leivinpaperille, jolloin ei tarvitse nostaa ja näin takaat muodon pysymisen.

3. Piparien nostamiseen käytettyä lastaa kannattaa tökätä jaujoihin ennenkuin nostat piparia, niin saat sen sujuvammin piparin alle

4. Jos tahdot eri muotoja, esim piparitaloon/linnaan yms. niin laita vastapaistetut piparit kuumana haluaamaasi muotoon tuen avulla. Esim puollon päälle laitetuttuna saat kaarevia muotoja.

5. Pipareihin saa ihan uutta tvistiä kun esimerkiksi sydämmen muotoisesta piparista leikataan pienemmällä sydänmuotilla keskustasta pala pois.

6. Jos teet piparitaloa tms, ikkunat saat kaikkein helpoimmin joko laittamalla liivatelehtiä ikkunoiksi tai paistovaiheessa laita murskattua kovaa karkkia (esim tikkari) ikkunaruudun kohtaan, niin se sulaa ikkunaksi samalla kun seinä paistuu.

7. Mikäli teet pipareista koristeita, voi juuri uunista tulleeseen pipariin painaa tikulla narua varten reijän. Toki sen voi tehdä ennen paistoakin, mutta itse olen tehnyt jälkikäteen kun enne paistoa reijästä pitää tehdä niin iso, jotta se ei paisu umpeen.

8. Kuorrutukseen tehtävä pikeeri kannattaa tehdä kunnolla jotta se kovettuu hyvin, ja näyttää kiiltävältä ja kauniilta.

9. Jos koristelet pikeerillä, voin kokemuksesta sanoa, että ensimmäiset saattaa olla ihan hirveitä :D sen oppii vain tekemällä.. samaten sen oikean koostumuksen pikeerin kanssa oppii silmällä näkemään tekovaiheessa. Jotkut tykkää käyttää eri paksuista pikeeriä ja jotkut käyttää vain yhtä koostumusta koko pipariin. Se ei ole rakettitiedettä, rohkeasti kokeileen vaan :)

10. hamamstikut ovat hyvä apu kun levität isompia alueita pikeeriä. Suosittelen aloittamaan läheltä reunaviivoja täyttöpikeerin kanssa. Hammastikulla voit tasoitella ja levitellä sitten haluamallasi tapaa.

11. Älä ole liian kriittinen! Kun koristelee niin helposti itse katsoo, että voi KAUHIA, mutta muut ei edes huomaa mitään vikaa!PIKEERI: 


Pipareiden ääriviivat ja koristelu:


1 valkuainen


3,5 dl tomusokeria


muutama tippa sitruunanmehua
Isommat pinnat (ns. Täyttöpikeeri)
1 valkuainen
2 1/2 dl-3 dl tomusokeria (vähemmän, jos halutaan mahdollisimman litteä kuorrutus)
muutama tippa sitruunanmehua, 

Vatkaa valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja loput tomusokerista. Jatka vatkaamista hetken aikaa.

Värjäämiseen käytä pasta, tai tomuvärejä! Nestemmäinen väri vaikuttaa pikeerin koostumukseen. 
Käytä heti, tai sitten peitä hyvin ettei pikeeri ala kuivaa. 


Toivottavasti näistä neuvoista oli apua :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti