keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Macarons

Jostain syystä macaronseissta on annettu sellanen kuva, että niitä on "ihan tosi vaikee tehdä ja ei kannata kokeilla kun ne kumminkin epäonnistuu".. Höpönlöpö!


Tässä on perus macaronresepti, ja sitten on ohje tuohon mustikkatäytteeseen, jonka voi siis tehdä millä tahansa muullakin marjalla! 

Macarons:
n.30 kpl täytettynä

110 g mantelijauhetta
170 g tomusokeria
90 g munanvalkuaista (n. 3:sta munasta)
2 rkl kidesokeria
(pastaväriä)

Eli. Punnitse kulhoon tomusokeri ja mantelijauhe. Voit siivilöidä ne kummatkin jos haluat että tulee maksimaalisen sileää taikinaa :D
Laita munanvalkuaisen toiseen kulhoon ja vatkaa sitä kovaksi vaahdoksi, lisäten ne 2 rkl sokeria erissä sekaan. 

Tiputa valkuaisvaahtoon pastaväri mikäli sellaista käytät. 

KUN VÄRJÄÄT: Laita aika ronskisti väriä. Hailakat macaronssit ei välttämättä näytä kauhean kauniilta.. riippuu toki väristä. Sininen ja vihreä väri on vähän sellainen, että se leipoessa on hankalampi kuin moni muu. Lilaa tehtäessä kannattaa tehdä enemmän punertavaa lilaa. Yleensä Macaronssien väri kertoo, mitä makuainetta olet käyttänyt, mutta kukaan ei kiellä tekemästä värittömiä tai aivan eri värisiä kun miltä macaronssit maistuvat. Voi myös heittäytyä AIVAN villiksi ja tehdä esim. vadelma macaronsseja joissa on vaaleanpunainen täyte ja vihreät leivososat :D

Taittele tomusokeri-mantelijauhe valkuaisvaahtoon ja sekoita niin että väri on tasaisesti taikinassa. Älä kuitenkaan vispaile enään yli-innokkaasti. 

Laita taikina pursotinpussiin. 

Pursota 1 €/2€ kolikon kokoisia läiskiä pellillä olevalle leivinpaperille. Voi laittaa aika lähekkäin, koska macaronssit leviää ylöspäin, eikä sivuille juurikaan. 

Taikinasta tulee n. 3 pellillistä. 

Lämmitä uuni 125 asteeseen. 
Anna Macaronssien seistä pellillä 45 minuuttia ennenkuin laitat ne uuniin alimmalle tasolle. 
17-20 minuuttia/pelti


Kun paistat macaronsseja, niin tarkoitus on, että ne ei ottaisi väriä. Pohjat saattaa tummua hieman, mutta muuten värin pitäisi pysyä samankaltaisena kuin uuniin mennessä. Se on siis vain ulkonäköasia. Ihanalta ne maistuu vaikka olisikin väriä. 

Kun otat pellin uunista, niin anna niiden jäähtyä pellillä ennenkuin alat niitä napsuttelemaan irti. 
Puolikkaat säilyy hyvin huoneenlämmössä ilman täytettä, ja ne voi pakastaakkin niin. Oikein kuumalla ja kostealla säällä ne tosin voi tulla sitkeiksi jos niitä kauan pöydällä pitää.   Täytteeksi sopii ihan taas mikä vaan. Helpolla jos pitää päästä tai on kiire, niin esim maapähkinävoi, nutella tai sula suklaa toimii vallan mainiosti. 

 Mustikkatäyte

2 munanvalkuaista huoneenlämpöisenä
100g sokeria
80 g marjoja (voit siis tehdä mistä tahansa muistakin marjoista)
130 g pehmeää voita


Paseeraa marjoista irti kaikki mehut ja maut mitkä saat. Siivilällä ja lusikalla itse sen teen... kuoret ja siemenet ei nyt näihin kesteihin ole kutsuttuna!
Paloittele voi nopan kokoisiksi paloiksi. 
Vatkaa valkuaiset ja sokeri vispilällä valkeaksi ja kuohkeaksi. 
Tiputtele voita pala kerrallaan kokoajan vispaten. Laita seuraava pala vasta kun edellinen on hyvin täytteeseen sekoittunut.
(NO MISTÄ SEN NYT TIETÄÄ: no vatkaa nyt joku 10 sekunttia vinhaa vauhtia, niin sen pitäisi olla siellä sekaisin)
Kun kaikki voi on mukana, niin vispaile vieä n 5 min. 

Näyttääkö siltä että kreemi erottuu? No vispaa vaan kovaa kyytiä! Jos tilanne on paha, niin ällös huoli. Kokeile kädellä täytettä. Onko se kylmää? n 40 asteista vettä isoon kulhoon ja laita täyte kulho siihen päälle ja jatka vispaamista. Jos tuntuu lämpimältä, mikä ei pitäisi olla mahdollista, niin laita hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa sitten uudesta. 

Se näyttää monesti siltä että se alkaa erottua, mutta kun vaan jatkaa vispaamista niin homma muuttuukin hetkessä.
Kaada paseerattu marjasose täytteen sekaan, ja vatkaa taas n 3 minuuttia, tai kunnes se on kermamaista. 

Helpoin tapa täyttämiseen, on pursottaminen, mutta onnistuu se veitsellä tai lusikallakin. Nätimmin täyte kuitenkin tulee esiin kun se on pursotettu. 
Pursota yhteen puolikkaaseen täytettä ja paina päälle toinen puolikas. VOILA. toista n 30 krt ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti