perjantai 31. lokakuuta 2014

Hasselpähkinä-mustikkakakku



                                                                        8-10 annosta

115 g hasselpähkinöitä 
50 g mantelijauhetta
170 g vehnäjauhoja
260 g pehmeää voita
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunanmehua tai puolikkaan sitruunan hienoksi raastettu kuori
5 kananmunaa
130 g sokeria
100 g siirappia

Täyte:
250 ml vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
3 rkl mustikkahilloa

(kostuke)

Päälle mustikoita


Lämmitä uuni 175 asteeseen. 
Valmistele kaksi samankokoista vuokaa (n. 20 cm halkaisija) voitelemalla ja korppujauhottamalla.  
Jauha hasselpähkinät jauheeksi joko kuorineen tai kuorittuna. Jos tahdot kuoria, niin laita pähkinät uuniin 6 minuutiksi 175 asteeseen ja kaada sitten pähkinät keittiöpyyhkeen päälle, ja hiero kuoria irti pyyhkeen avulla. Itse en kuori, eikä se todellakaan ole pakollista. 

Laita kulhoon kaikki ainekset. Kyllä. Kaikki sinne ja sitten sekoitat sähkövispilällä niin että kaikki ainekset menee sekaisin, mutta älä ylivatkaa. 

Kaada puoliksi kahteen vuokaan ja laita uuniin. 

Paista uunissa 40 minuuttia. Päälisestä tulee kauniin ruskea ja keskeltäkin tikulla testattaessa kypsä. Jos näin ei ole, jatka vielä paistamista.


Anna pohjien hetken seistä, ja sitten kumoa, ja anna jäähtyä täysin. Täytettä varten vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja laita sokeri ja vaniljasokeri joukkoon. Sekoita mustikkahillo lusikka kerrallaan kermaan. Jos et sekoita ylimääräistä niin saat kauniin marmorivaahdon. 
Pohjaa voi kostuttaa esim maidolla, mutta se ei ole välttämätöntä. Itse kostutin hieman n 1 dl yhteensä pohjiin. 


Laita kakun väliin puolet kermasta ja loput päälle. Koristele mustikoilla. Mieluisten tietenkin tuoreita pensasmustikoita tai jos vuodenaika sallii, niin suoraa metsästä. Pakastemustikat valuvat ja eivät anna kauhean siistiä vaikutelmaa. Lisäksi voi koristeluun käyttää esim valkosuklaata, suklaata yms. Todella hyvin sopii myös esim kauralastun palaset yms. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti