tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kardemumma-viskikakku banaanitäytteellä


Kardemumma on monelle aika arkinen pullamauste. Itse olen siihen nyt täysin hullaantunut, ja laittelen sitä jokapaikkaan vaniljakastikkeista, välipalarahkaan. Pohja tuoksuu aivan ihanalle pullalle kun se tulee uunista, ja maut ovat hyvin vahvat. Pohja on hyvin tuhdin oloinen ja sitä on helppo käsitellä. Vielä vahvemmat maut pohjaan saa jos laittaa viskin sijaan konjakkia tai brandyä. Tämä kakku sopii todella muuallekkin kuin pääsiäiskattaukseen, mutta ehkä sitten eri koristein ;D








20 cm halkaisialtaan oleva kakku (15-20 hengelle)

Ainekset pohjaan:

360 g vehnäjauhoa
90 g maissitärkkelystä
1 tl soodaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl kardemummaa jauhettuna
2 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa huoneenlämpöisenä.
60 ml viskiä
2 rkl vaniljaextraktia
180 g voita huoneenlämpöisenä
500 g sokeria
6 isoa munaa

Täyte:

2 hyvin kypsynyttä banaania
6 rkl vehnäjauhoa
6 rkl sokeria
2,5 dl maitoa

Kuorrute:

240 g tomusokeria
125 g voita
1 tl kardemummaa
200 maustamatonta tuorejuustoa
(50 g maitorahkaa)
(elintarvikeväri)

Uuni lämpiämään 200 asteeseen. Tarvitset kaksi samankokoista (halk20cm) vuokaa. 

Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön etukäteen. Maitokaan ei saa olla kylmää kun se taikinaan kaadetaan. 

Yhdistä jauhot, tärkkelys, sooda, suola, kardemumma ja vaniljsokeri. Yhdistä toisessa kulhossa maito, viski ja extrakti.

Vaahdota pöytäkoneella tai sähkövispilällä voi ja sokeri. (ole varovainen jos käytät käsivispilää. Ota mahdollisimman syvä, ei leveä kulho) Lisää munat yksitellen joukkoon välillä vispaten. 
Lisää kuivat ja märät ainekset vuorotellen taikinaan välillä sekoittaen ja lopettaen kuiviin aineisiin. 

Kaada taikina kahteen vuokaan silmämääräisesti puoliksi ja laita uuniin keskiritilälle n 35 minuutiksi. Kakku on valmis, kun se on saanut ruskean pinnan, ja heilautettaessa hieman tärähtää mutta ei hylly keskeltä paljoa. 

Anna pohjien jäähtyä kokonaan. Leikkaa kummatkin pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte. Laita kattilaan sokeri, maito ja vehnäjauho. sekoita vispilällä mahdollisimman hyvin, mutta älä huoli paakuista.. ne hoidellaan sauvasekoittimella. Miedolla lämmöllä (ettei maito pala) keittele seos kiehumispisteeseen jolloin siitä tulee paksua. Kun ns. valkokastike on paksuuntunut ota se pois liedeltä. Laita joukkoon 2 banaania ja soseuta koko seos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. 

Laita yksi kakkupohja lautaselle (tai tarjoiluastialle) ja lusikoi kolmasosa täytteestä sen päälle. Laita yksi kerros pohjaa päälle ja toista. Tee näin myös kolmanne kerran ja nosta sitten päälle viimeinen kakkupohja ja nosta jääkaappiin tekeytymään. 

Valmista kuorrute. Punnitse korkeareunaiseen kulhoon (jos omistat sellaisen jossa on ns roiskesuoja kauluri, niin nyt olis sen aika ;D) tomusokeri ja voi. Sekoita tasaiseksi kuohkeaksi massaksi. Tomusokeri pölyää, ole varovainen. Voit myös laittaa astian päälle keittiöpyyhkeen estämään tomusokerin pölyämistä kunnes voi ja sokeri sulautuu yhteen massaksi. Kun tulos on kreemimäinen lisää kardemumma, tuorejuusto ja rahka. Rahka on hieman notkeuttamassa rakennetta, se ei ole välttämätön ja jos haluat paksumman kuorrutteen jolla saa särmemmät reunat, niin jätä se pois. Paksumpaa kuorrutetta on jopa ehkä helpompi käsitellä, koska se ei valu reunoilta niinkuin löysempi tekee. 

Laita kakun päälle ja reunoille kuorrutetta ja kakku on valmis koristeltavaksi. 
Koristeluvinkki: Jos teet kakun pääsiäisen aikaan, suklaamunat (iman niitä foliopapreita) on hyvä koriste, tai muna karkit. Itse tein sokerimassasta nuo munat ja pesän. Munat sai piskoja kun sekoitin tilkan vettä kaakaojauheeseen ja pärskin pensselistä sitä sormilla pensseliin naputellen. 
Pesän tein kaulitsemalla sokerimassaa, ja sitten siitä leikkasin ohuita soiroja jotka taitoin sitten vaan pyöreään muotoon. 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti