torstai 30. heinäkuuta 2015

Suklaisten cut out keksien GLUTEENITON versio.



Raaka-aineet kekseihin:
(n.30 kpl)

100 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl öljyä
120 g sokeria
2 tl vaniliaesanssia, tai jos et omista niin 1 tl vaniliasokeria.
3 normaalikokoista tai 2 isoa munaa
60 g maissitärkkelystä
110 g leivontakaakaojauhetta  
100 g maissijauhoa
200 g gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl suolaa


Uuni lämpeämään 180 asteeseen.
Vatkaa sähkövatkaimella tai pöytäkoneella voi, öljy, suola, sokeri, ja vanilia. Ihan vaan sen verran että seos on tasaista. Älä vatkaa liikaa jotta taikinaan ei tulisi ilmaa. 
Lisää munat ja pyöräytä vatkaimella, niin että ainekset menee sekaisin. Edelleen maltilla. 
Lisää maissitärkkelys, kaakao ja muut jauhot. Sekoita tasaiseksi. Tästä tulee nyt sitten todella tiukkaa taikinaa. Käsivatkain saattaa olla kovilla, ja saatat ihmetellä, että onko tämä nyt muka oikein! On se :D

Ota taikina kulhosta ja tee käsin pallomaiseksi ja pistä leivinpaperin päälle. (näin et tarvitse kaulimiseen jauhoa). Levinpaperin alle voi laittaa kostean liinan tai paperin jotta se pysyis paremmin paikallaan. 
Taikina on edelleen hyvin kovaa mutta se pehmenee siitä kyllä. Laita taikinan päälle toinen leivinpaperi ja kaulitse taikina voimalla tasaiseksi levyksi. Taikinan päällä olevan leivinpaperin voi jättää pois, jos taikina ei tartu kaulimeen. Itse käytän silikonista kaulinta, ja siihen se ei tarttunut. 
Taikinan paksuuden määrittelet itse. Muista että uunista tullessaan keksit on niin paksuja kun ne on uuniin mennessään! Itse leivoin 5 mm paksuiseksi ja myönnettäköön että osa oli lähemmäs senttiä ! 
Kun levy on kaulittu haluamaasi paksuuteen, niin ota muotilla kuvioita ja nostele pellille jossa on leivinpaperi. Keksit voivat olla melkein kiinni toisissaan koska ne eivät leviä. 
Gluteenitonta jauhoseosta ei kannata säästellä leipoessa eikä myöskään muotilla leikatessa. Jos keksin pintaan jää sitten sitä jauhoa, niin sen voi pyyhkiä pullasudilla pois siinä vaiheessa kun keksit on jo pellillä.

Kun koko levy on käyty läpi, tee siitä taas pallo, ja toista kauliminen jne. Kun ensimmäinen pelli on täynnä (itse sain kaksi täyteen), laita pelli pakastimeen. (mikäli et omista niin isoa pakastinta, vie suojattuna ulos pakkaseen.. jos taas on kesä, laita jääkaappiin.. JOS et saa peltiä sinnekkään niin laita pakastimeen/jääkaappiin sellaisessa astiassa joka sopii sinne)

Kun toinen pelti on tehty, ota ensimmäinen pelti pakastimesta/ulkoa/jääkaapista/naapurin jääkaapista ja laita uunin keskitasolle. Anna olla uunissa 10 minuuttia. Laita toinen pelti kylmään siksi aikaa. 

(jos omistat vain yhden pellin, niin jäähdytä pelti paistojen välillä ennen kun laitat keksit siihen. )


Keksien jäähdyttäminen ennen paistoa varmistaa sen, että muoto pysyy oikeana. 

Anna jäähtyä kokonaan, ennenkuin alat säätämään niiden kanssa mitään. 

Koristelemattomia keksejä voi pakastaa, ja koristella sitten kun tarvetta ilmenee...mutta sulata keksit ENNEN kun alkaat laittamaan kuorrutteita...ja siitä sitten siirrytäänkin koristeluun :)




 Pikeeri jolla koristelet n. 15 keksiä
normaalikokoisen munan valkuainen (0,5 dl)
2,5 dl tomusokeria
6 tippaa sitruunamehua

Laita kulhoon ainekset ja vatkaa 3-4 minuuttia
Pikeerin voi värjätä tomuvärillä tai pastavärillä. Itse jaoin kuorrutteen kahteen kippoon ja tein kahta eri vaaleanpunaista. Laita pikeeri pursotinpussiin (voi tehdä suoraa lusikalla kulhostakin, mutta pursotinpussi on helpoin tapa). Aloita keksin ulkoreunoista, ja tee spiraalia sisäänpäin. Kuorrutetta ei tarvitse olla heti niin että keksin pinta täyttyy, koska pikeeri leviää, samasta syystä ei kannata mennä liian läheltä reunaa. Voi myös pökkiä esim pursotinpussin päällä pikeeriä vähän haluamaansa suuntaan jos sattui tulemaan "mutkia matkaan". 


Mikäli haluat tehdä vauhtiraitoja kuten näissä, niin sitten vaan toista pikeeriä päälle. Jos tahdot että raidat tai kuviot ovat koholla, niin pitää odottaa, että edellinen pikeeri on kuiva, ennenkun pursottaa kuviot. Alan olla jo ystävänpäivä tunnelmissa kun tätä väriskaalaa kattoo!

Kiitos gluteenittoman version aikaansaannista kuuluu rakkaalle ystävälle, Satulle, joka tarvitsi glut. keksejä. Siitähän se ajatus sitten lähti. 
Satu leipasi koirantassukeksejä ja raportoi tulokset. BUENOO. Ja eiku jakoon :D


3 kommenttia:

  1. Kirjoitetaan vanilja ei siis vanilia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi siellä tarkkana ku porkkana... ;) toivottavasti sen kumminki ymmärtää! :D

      Poista
    2. Anonyymi siellä tarkkana ku porkkana... ;) toivottavasti sen kumminki ymmärtää! :D

      Poista