Vappu! Munkit ja sima... kuohari ja valkolakit. Munkit on ihan klassikko, mutta ehkä oon niitä sen verran elämässäni nähnyt, että nei juuri aiheuta minkäänlaista pakonomaista tarvetta syödä niitä tusinakaupalla. Tuoksu on ihana, ja tiedän että ne on hyviä.. mutta ne on "vaan" munkkeja. Mutta koska vappuna kuuluu tehdä jotain, niin miksei sitten "munkkitankoja", eli churroksia! Joo nämä aiheuttaa hyperventilaatiota meikäläisessä ihan erimalliin!Useimmiten niitä nähdään tarjoiltavan jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa, ja en moiti.. hyviä valintoja kummatkin! Churrot sokeroidaan sokerissa pelkästään tai käyttäen kanelisokeria. Oma suosikki on ehdottomasti kanelisokeri. Suklaakastikkeeksi käy vallan mainiosti ganache.
Koska munkit on kuitenkin monen suuri herkku, on tässä nyt kummatkin reseptit. Mikäli teet munkkeja ne voi vaihteen vuoksi kuorruttaa tai sokeroidakkin kanelisokerilla. Samasta satsista voi tehdä monenlaisia munkkeja :)
Munkit
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
suolaa
1 1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
7 - 8 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 l rypsiöljyä
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon,
Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja n. puolet jauhoista.
Sekoita hyvin ja lisää voi, ja loput jauhoista. Jauhojen kanssa kannattaa ensin laittaa tuo 7 dl, ja viimeisen desin kanssa miettiä että paljonko kannattaa laittaa. Vaivaa tasaiseksi. Taikina on parempaa löysempänä jolloin tulee kuohkeammat munkit, mutta se pitää pystyä leipomaankin. Kun taikina ei jää sormiin kiinni ja irtoaa kulhon reunoista jauhoja on tarpeeksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (n 30min.-1h)
Kun taikina on noussut tee siitä tanko, ja jaa samankokoisiin paloihin. (n 15-20 palaa) Pyöritä "pulliksi" ja paina sitten sormella reikä pullan keskelle. Laita etusormet tekemääsi reikään ja pyörittele reikää isommaksi. Anna taas kohota.
Lämmitä öljy padassa tai rasvakeittimessä (175 asteiseksi). Jos et omista mittaria, niin voit testata öljyn kuumuuden pienellä palaa leipää. Jos leipä paistuu kauniin ruskeaksi on öljy tarpeeksi lämmin. Kun munkki laitetaan öljyyn kuuluu öljyn hieman kiehua munkkien reunalla. Muutama munkki kerrallaan paista munkit kummaltakin puolen.
Nosta reikäkauhalla tai lastalla talouspaperin päälle valumaan. Paperit kannattaa laittaa astiaan, eikä suoraa pöydälle, koska öljy tulee taatusti läpi.
Laita sokeri kulhoon ja sokeroi munkit yksitellen.
3 munaa
5dl öljyä
Paperit kannattaa laittaa astiaan, eikä suoraa pöydälle. Laita sokeri ja kaneli kulhoon ja sekoita. Tipauta hieman valuneet churrot kulhoon ja ravistele.... laita sivuun ja toista lopuilla churroilla.
Kuva: dust jacket)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti