maanantai 4. marraskuuta 2013

Erikan Joulukakku


Niin sieltä se Joulu tulla jolkottelee, ja kaikki on tekemättä..eikö niin? ;)
No itse olen Jouluihminen ja yksi asia jota RAKASTAN Joulussa on piaritaikina.. siis onko mitään parempaa?! :D

No siitähän se idea sitten lähti. Tämä oli täysin yöllä päähän juolahtanut idea, enkä ole vastaavanlaiseen törmännyt missään. Tätä kakkua tehdessä voi hyödyntää ylijäänyttä piparitaikinaa, tai yhdistää kakun tekoon myös pipareiden teko, koska tämän kakun pohjaksi tulee piparitaikinaa.

Erikan Joulukakku


(tulee n 20 palaa)

Pohja (piparkakkutaikina)

1 dl siirappia
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
0.25 tl maustepippuria

125 g voita tai margariinia
5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl soodaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
Kiehauta mausteet ja sokeri siirapin kanssa. Ota liedeltä pois ja laita sekaan jääkaappikylmät voipalat. sekoita kunnes voisula on tasaisesti taikinaan sekoittunut. Lisää jauhot joukkoon.. sitten muna ja sooda. (jauhot viilentää taikinaa niin että muna ei enää kypsy)  Sekoita huolellisesti lusikalla tai käsin. 

Voitele vuoka ja vuoraa voipaperilla. (pyöreä 25 cm tai neliskanttinen 20 x 25 cm) Taputtele hieman lämmin piparitaikina tasaisesti pohjalle n. 1 cm kerros. Jos taikinaa jää, niin voi ei! Se pitää varmaan syödä ;)
Laita vuoka hetkeksi jääkaappiin ja tee seuraava osa;

 Keskiosa (vaalea osa)

1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
200 g turkkilaista jogurttia tai creme fraichea
1 tl kanelia
2 rkl vanhanajan vaniliakastikejauhetta
1 muna
120 g pehmeää voita
1 dl sokeria
(manteleita/ pähkinöitä)

Laita kulhoon voi ja sokeri. Vatkaa vispilällä niin että on tasaista. Lisää sekaan jogurtti ja kuivat aineet. (jogurtin sijaan voi käyttää myös creme fraichea) Jos ei joukossa ole pähkinäallergikkoja niin sekaan voi laittaa mantelirouhetta tai pähkinärouhetta n 1dl. Pecan pähkinät ovat tähän loistava valinta!

Kun kaikki on hyvin sekaisin niin ota vuoka jääkaapista ja taputtele käsin tämä taikina piparitaikinan päälle. Laita koko komeus uuniin puoleksi tunniksi. 

Kun otat kakun uunista sen pitää jäähtyä kunnolla. Koska luultavimmin on pakkasta (tai no eihän näistä suomen säätiloista voi mennä vannomaan), niin voi viedä vuuan vaikka pihalle jäähtymään jos olet sen jollain päältä suojannut.. tai sitten ihan vaan jääkaappiin ;)

Kun kakku on jäähtynyt voit kaataa kostukkeeksi joko vaaleaa glögiä n 1 dl koko kakkuun tai sitten amarettoa joka on sekoitettu kahviin.(muutama sentti amarettoa ja loput kahvia niin että tulee 1 dl) Tämä ei ole siis pakollista! Kakusta tulee kuivakakkumaisempi mikäli et kostuta sitä... Ja jos haluaa hyvin mauttoman kostukkeen niin maito on aina hyvä vaihtoehto!

Sitten enää kuorrute.

2 munan valkuaista
1/8 tl suolaa (eli todellakin ihan vähän)
1,25 dl maissisiirappia tai vaahterasiirappia
0,3 dl sokeria
ja 1 tl vaniliasokeria

Vatkaa munanvalkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. 
Laita sokeri ja siirappi kattilaan ja kiehauta.. ota heti sitten pois liedeltä. Lisää valkuaisvaahtoon vaniliasokeri ja ohkaisena norona kaada kuuma siirappiseos samalla tehokkaasti vatkaten sähkövispilällä. Vatkaa kunnes vaahto on taas kovaa. 

Jos teit neliskanttisen kakun, on se hyvä leikata "särmäksi". Eli rosoiset reunat pois. Pyöressä useimmiten reunat ovat siistimmät. Spatulalla voit levittää kuottutteen kakun reunoille ja sivuille. 
Anna mielellään maustua seuraavaan päivään mikäli käytit kostuketta. 

Ja ei muutakun testaamaan ja pukkia odottelemaan;)













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti