torstai 12. helmikuuta 2015

Lakritsi-suklaamoussekakku


Sain mission mun kaverilta... se oli nähnyt telkkarissa kakun, joka oli sitten ollut niin herkullinen, että se piti kloonata. Ohjetta ei tietenkään ollut, ja lähdin sitten ihan aasta suunnitteleen.. ja voin kertoa.. vaikka itse sanonkin.. ON HYVÄÄ! Enkä erityisemmin oo lakukakkujen ystävä ollut... ehkä se on taas tuo suklaa joka kaiken pelastaa ;) Tämän kakun voi pakastaa ja se on aivan kuin jäätelöä joka pysyy kasassa, kun sen sieltä ottaa.. eikä tarvi edes odottaa että se sulaisi.. suuhun vaan! (saatoin ehkä kakkuhimooni kerran syödä sitä suoraa pakastimesta.. ehkä)

Monesti tälläiset kakut, on kauheen monimutkasia ja keittiö on kuin pommin jäljiltä kun kakku on vasta puolessavälissä. Tämä ei ole monimutkainen.. tein tästä niin simppelin kuin vain osasin :D


IHAN ensiksi sanon, että olkaa kärsivällisiä. Ei sovi hosua kun tekee moussekakkua.. siis nyt kun on kahta eri moussea, niin kerrosten pitää kunnolla jämähtää ennen seuraavaa.. muuten tulee sekottuneet kerrokset (mikä ei toki maullisesti haittaa..ainoastaan ulkonäöllisesti).
Pohjan paistamisen jälkeenkin pitää malttaa odottaa, että se kunnolla jäähtyy! Noniin.. saarnat sikseen ja asiaan :D

JOS haluat tehdä No Bake version, niin pohjan voi kovata keksipohjalla. Mutta tämä suklaapohja on kyllä todella hyvä.. että suosittelen tekemään tällä ;) JA tämä on vielä gluteenitonkin!
Tein ohjeesta kaksi pientä 20 cm kakkua. Kun teet normaaliin irtopohjavuokaan (28cm) niin saat korkeamman ja juhlavamman kakun. Itse nyt vain satuin tarvitsemaan tällä kertaa kaksi pientä :D

Pohja:

225 g voita
225 g tummaa suklaata
200 g sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria


Lakritsa-suklaamousse:

2 dl kuohukermaa
Pussillinen hopeatoffeeta kuorittuna... miinus 2 karkkia jotka menee suuhun ;)  (tai nyt on jopa patukoina myynnissä tätä, jolloin säästyy räpeltämiseltä kun ostaa niitä)
200 g tummaa suklaata (maitosuklaakin käy, mutta on makeampaa)
2 dl vispikermaa
1,5 tl gelatiinijauhetta TAI liivatetta 3 kpl

Valkosuklaamousse:

3  dl kuohukermaa
175g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
1,5 tl galetiinijauhetta TAI liivatetta 3 kpl

Lämmitä uuni 200 asteessa.
Valmistele Irtopohjavuoka (28 cm) leivinpaperilla.
Sulata kattilassa voi ja suklaa miedolla lämmöllä. Mittaa kulhoon sokerit, ja kippaa sula voi-suklaaseos sinne sokerin sekaan. Sekoita hyvin. Laita munat joukkoon ja sekoita hyvin. Seoksesta tulee kiisselimäistä.. älä säikähdä.. niin siitä pitääkin tulla.
Kaada vuokaan ja laita uuniin 20 minuutiksi. Pohja saattaa hieman hytkyä pois otettaessa.. älä huoli, se johtuu siitä kun ei ole jauhoja. Jäähtyessään pohja jämähtää.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla.



Kuljeta veitsi kakun ja pohjan reaunan välistä jotta pohja irtoaa reunasta. Jos on kalvoa, niin reunan ja pohjan väliin voi tässä vaiheessa sen ujuttaa, niin reunasta tulee mahdollisimman siisti.

Laita hopeatoffeet kuohukerman sekaan. Sulattele toffeet miedolla lämmöllä kattilassa. Karkit sulavat kyllä ilman lämpöäkin ajan kanssa,mutta hieman nopeampaa kattilassa lämmöllä. Laita gelatiini paisumaan pieneen määrään vettä. Kun toffeet ovat sulaneet, laita joukkoon gelatiini ja anna kermaseoksen pulpahtaa..älä kiehuta. ota kattila pois liedeltä ja lisää myös suklaa ja sulata sekin kermaseokseen sekoitellen. Vatkaa vispikerma kulhossa vaahdoksi. Kun suklaaseos on n. kädenlämpöistä sekoita joukkoon vatkattu kerma.
Kaada seos paistetun ja jäähtyneen pohjan päälle, ja laita koko komeus jääkaappiin. Anna olla vähintään 2 tuntia, mielummin enemmän. Jos on kiire, voi kakun laittaa myös pakastimeen, jolloin mousse jähmettyy nopeampaa.

Lakukermaan humpsahtaa suklaa... 

Kermavaahto ja suklaaseos sekaisin...

Tältä se sitten näyttää...

Ja vuokaan se sitten meni ;)

Valkosuklaamoussen teko seuraa vähän samoja sääntöjä kuin edellisenkin.
Laita gelatiini paisumaan veteen. Laita kuohukerma kattilaan ja lämmitä. Lisää joukkoon gelatiini ja pulpauta mutta älä kiehuta. Ota kattila pois liedeltä ja lisää valkosuklaa joukkoon. Anna sen sulaa kerman joukkoon välillä sekoittaen. Vatkaa taas 2 dl vispikermaa. ja yhdistä kerma-suklaaseokseen kun se on kädenlämpöistä. Jos et ole antanut seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi, saattaa se lämpinänä irrottaa suklaamoussea hieman, joten maltti on valttia!


Kaada mousse lakumoussen päälle ja anna taas hyytyä kylmässä mieluiten seuraavaan päivään, niin kakku on kunnolla tekeytynyt.



Kakun päälle voi tehdä vielä kiilteen, mikäli tahtoo oikein tehdä juhlavan näköisen kakun
Kiille: 
Salmiakki/lakritsikastike purkki (kaupasta sellainen jätksikastike) ja 1 tl gelatiinia. 
Paisuta gelatiini pienessä määrässä vettä. 
Lämmitä kastike ja lisää gelatiini. Sulata gelatiini kastikkeeseen ja anna hetken jäähtyä ennenkuin laitat kakun päälle. Hyydytä kylmässä. 

Kuvan kakussa on päällä kaakaojauhetta, syötävää paperia, mustia nomparellikuulia sekä tryffelipalloja. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti