tiistai 31. maaliskuuta 2015

Vihreä tee-Marenkileivokset (Maidoton ja gluteeniton)



Nämä leivokset keksin päästäni samalla kun leivoin.. teen niin todella usein ! 
Pohjasta tuli tosi hyvä! Taatusti käytän tätä muulloinkin! Ja se on todella maidoton ja gluteeniton. 

8 leivosta

60 g kookosöljyä
100 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
50 g maizenaa tai ohratärkkelystä
3 rkl perunajauhoa 
20 g kaakaojauhetta
10 g pellavansiemeniä
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 pussi vihreää teetä. 
(Käytin itse sitä minttuista vihreää teetä, jotta sain miedon mintun maun myös)


Marenkikuorrute:
4 valkuaista n135g
150 g sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi; 
Hilloa ja marjoja


Uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Vatkaa kookosöljy ja sokeri hyvin sekaisin kulhossa käsivatkaimella. 
Lisää vaniljasokeri, ja kananmunat yksitellen välillä vatkaten. 
Keitä vettä. Laita teepussi desimittaan ja täytä mitta kuumalla vedellä puoleen desiin asti. Anna hautua. 
Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita vatkaimella. Lisää myös siemenet (nämä ei ole pakollisia) 
Kaada hieman jäähtynyt tee taikinaan samalla vatkaten.

Laita uunipellille leivinpaperi ja kaada taikina siihen. Levitä taikina tasaiseksi levyksi ja laita uuniin 6 minuutiksi keskitasolle. 

Ota levy uunista, ja anna jäähtyä. 
Tee tällä aikaa kuorrute. 

Sekoita vatkaimella valkuaisia ja sokeria hetki ja lisää sitten joukkoon tärkkelys. Jatka varkaamista, kunnes saat kovan vaahdon. Lisää vielä vanilja ja vatkaa taas. Laita kuorrute jääkaappiin hetkeksi. 

(Vinkki: Mikäli tuotteen ei tarvitse olla maidoton, niin marjarahka sopii täytteeksi todella hyvin) 

Leikkaa kakkupohjalevystä stanssilla/lasilla/millätahansa pyöreitä renkuloita (n.5cm hakaisia). Jos haluat että pohjaa ei mene haaskuun, voit toki tehdä neliskanttisiakin. 
Ota täyte jääkaapista ja laita pursotinpussiin (voit toki myös laittaa lusikalla, jolloin pursotinpussia ei tarvitse)


Laita kahdeksan pohjaa lautaselle.
Jos on mahdollista niin käytä tuoreita marjoja mielummin kuin hilloa ja saat raikkaamman lopputuloksen. Marenki on todella makeaa, ja kirpeämmät marjat on mukava kontrasti. Jos kuitenkin käytät hilloa, niin mieluiten ei sitä sokerisinta vaihtoehtoa. Laita marjoja tai hilloa pohjan päälle. Sen jälkeen pursota marenkia vähän vajaa ruokalusikallinen päälle. Laita marengin päälle uusi pohja ja toista edellinen. toisen marengin päälle tulee vielä yksi pohja, jonka päälle taas pursotetaan marenkia ja marjoja sitten siihen koristeeksi päälle. 
Mieluiten tietenkin tuoreita marjoja, jotka ei valu pahoin, mutta jos käytät pakastemarjoja, niin laita ne päälle vasta kun tarjoilet leivokset. 

Pohjan voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä, ja marenkikin kestää säilytystä mutta marjat kannattaa laittaa koristeeksi juuri ennen tarjoilua, niin ei ne ainakaan ole sitten nuutuneita tai valuneita :)  

Jos täytteeksi vaihtaa marjarahkan tai jonkun kreemin, niin sitten säilyvyys on parempi. Ja koristeeksi jotain muuta kuin marjoja. Nämä voi myös tehdä ihan kermavaahdolla ja hillolla jolloin tulos on täytekakkumainen. 





torstai 19. maaliskuuta 2015

Pehmeät kerroskeksit



Näistä kekseistä tulee mieleen jotenkin mummola.. tai lapsuus yleensäkkin. En edes tiedä onko siellä lapsuudessa tullut tälläsiä edes syötyä, mutta jotenkin se muistui mieleen. 
Nämä ovat erittäin pehmeitä ja suussasulavia.. myöskin maku on vaihdettavissa hillon vaihdolla tai taikinan maustamisella. 

Parikymmentä kaksikerroksista keksiä (halk 5cm)

250g vehnäjauhoa
75 g tomusokeria
160 g voita
2 keltuaista 
1 rkl vaniljaextraktia (tai 2 tl vaniljasokeria)
40 g maissitärkkelystä
40 g pisaasitahnaa tai maapähkinävoita
(tomusokeria pinnalle)

Mikäli et halua käyttää pistaasitahnaa tai pähkinävoita, niin vähennä jauhojen määrä 210g:n.

Laita kaikki ainekset kulhoon ja vispaa varoen (pölyää) sekaisin. Taikinasta tulee todella pehmyttä ja sileää.  Taikina ei kuitenkaan tartu pahemmin sormiin.. mutta leipoessa tarvitsee jauhoa. 
 Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kaulitse taikinasta n 4 mm paksu levy ja leikkaa haluamallasi muotilla. Itse leikkasin siis kokonaisia renkaita, ja sitten muotilla jossa oli hörhelöreuna ja sydämmenmuotoinen reikä keskellä. Voi tehdä pelkästään samalla muotilla, eikä reikää tarvitse olla. Nämä on nyt näitä ulkonäköasioita taas. 

Nostele pellille varovaisesti. Kannattaa tökätä lasta jauhoihin jotta saa sen hyvin raakojen keksein alle. Keksit ei paljoa leviä, joten väliä ei tarvitse olla kuin muutama sentti. 

Paista keskitasolla n 8 minuuttia. Keksit saa hieman väriä reunoille. 
Anna hieman jäähtyä ennenkuin laitat hillon (keksit hajoavat helposti kuumana), ja laita toinen puoliska päälle. Lopuksi siivilöi jäähtyneiden keksien päälle tomusokeria jos tahdot. 

Hilloksi käy omatekoiset tai kaupan hillot. Jos haluat, voit jopa laittaa sulaa suklaata väliin, tai esim nutellaa. Varsinaiseen keksitaikinaan saa uutta tvistiä helposti lisäämällä maustetta (kaneli, kardemumma yms) tai esim sitruunankuorta.. myös esanssit käy. 










tiistai 17. maaliskuuta 2015

Kardemumma-viskikakku banaanitäytteellä


Kardemumma on monelle aika arkinen pullamauste. Itse olen siihen nyt täysin hullaantunut, ja laittelen sitä jokapaikkaan vaniljakastikkeista, välipalarahkaan. Pohja tuoksuu aivan ihanalle pullalle kun se tulee uunista, ja maut ovat hyvin vahvat. Pohja on hyvin tuhdin oloinen ja sitä on helppo käsitellä. Vielä vahvemmat maut pohjaan saa jos laittaa viskin sijaan konjakkia tai brandyä. Tämä kakku sopii todella muuallekkin kuin pääsiäiskattaukseen, mutta ehkä sitten eri koristein ;D








20 cm halkaisialtaan oleva kakku (15-20 hengelle)

Ainekset pohjaan:

360 g vehnäjauhoa
90 g maissitärkkelystä
1 tl soodaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl kardemummaa jauhettuna
2 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa huoneenlämpöisenä.
60 ml viskiä
2 rkl vaniljaextraktia
180 g voita huoneenlämpöisenä
500 g sokeria
6 isoa munaa

Täyte:

2 hyvin kypsynyttä banaania
6 rkl vehnäjauhoa
6 rkl sokeria
2,5 dl maitoa

Kuorrute:

240 g tomusokeria
125 g voita
1 tl kardemummaa
200 maustamatonta tuorejuustoa
(50 g maitorahkaa)
(elintarvikeväri)

Uuni lämpiämään 200 asteeseen. Tarvitset kaksi samankokoista (halk20cm) vuokaa. 

Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön etukäteen. Maitokaan ei saa olla kylmää kun se taikinaan kaadetaan. 

Yhdistä jauhot, tärkkelys, sooda, suola, kardemumma ja vaniljsokeri. Yhdistä toisessa kulhossa maito, viski ja extrakti.

Vaahdota pöytäkoneella tai sähkövispilällä voi ja sokeri. (ole varovainen jos käytät käsivispilää. Ota mahdollisimman syvä, ei leveä kulho) Lisää munat yksitellen joukkoon välillä vispaten. 
Lisää kuivat ja märät ainekset vuorotellen taikinaan välillä sekoittaen ja lopettaen kuiviin aineisiin. 

Kaada taikina kahteen vuokaan silmämääräisesti puoliksi ja laita uuniin keskiritilälle n 35 minuutiksi. Kakku on valmis, kun se on saanut ruskean pinnan, ja heilautettaessa hieman tärähtää mutta ei hylly keskeltä paljoa. 

Anna pohjien jäähtyä kokonaan. Leikkaa kummatkin pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte. Laita kattilaan sokeri, maito ja vehnäjauho. sekoita vispilällä mahdollisimman hyvin, mutta älä huoli paakuista.. ne hoidellaan sauvasekoittimella. Miedolla lämmöllä (ettei maito pala) keittele seos kiehumispisteeseen jolloin siitä tulee paksua. Kun ns. valkokastike on paksuuntunut ota se pois liedeltä. Laita joukkoon 2 banaania ja soseuta koko seos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. 

Laita yksi kakkupohja lautaselle (tai tarjoiluastialle) ja lusikoi kolmasosa täytteestä sen päälle. Laita yksi kerros pohjaa päälle ja toista. Tee näin myös kolmanne kerran ja nosta sitten päälle viimeinen kakkupohja ja nosta jääkaappiin tekeytymään. 

Valmista kuorrute. Punnitse korkeareunaiseen kulhoon (jos omistat sellaisen jossa on ns roiskesuoja kauluri, niin nyt olis sen aika ;D) tomusokeri ja voi. Sekoita tasaiseksi kuohkeaksi massaksi. Tomusokeri pölyää, ole varovainen. Voit myös laittaa astian päälle keittiöpyyhkeen estämään tomusokerin pölyämistä kunnes voi ja sokeri sulautuu yhteen massaksi. Kun tulos on kreemimäinen lisää kardemumma, tuorejuusto ja rahka. Rahka on hieman notkeuttamassa rakennetta, se ei ole välttämätön ja jos haluat paksumman kuorrutteen jolla saa särmemmät reunat, niin jätä se pois. Paksumpaa kuorrutetta on jopa ehkä helpompi käsitellä, koska se ei valu reunoilta niinkuin löysempi tekee. 

Laita kakun päälle ja reunoille kuorrutetta ja kakku on valmis koristeltavaksi. 
Koristeluvinkki: Jos teet kakun pääsiäisen aikaan, suklaamunat (iman niitä foliopapreita) on hyvä koriste, tai muna karkit. Itse tein sokerimassasta nuo munat ja pesän. Munat sai piskoja kun sekoitin tilkan vettä kaakaojauheeseen ja pärskin pensselistä sitä sormilla pensseliin naputellen. 
Pesän tein kaulitsemalla sokerimassaa, ja sitten siitä leikkasin ohuita soiroja jotka taitoin sitten vaan pyöreään muotoon. 











keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Porkkanajuustokakku




Klassikko on aina klassikko, mutta entä kun yhdistää kaksi taattua herkkua yhteen!? No eihän siitä voi tulla huono lopputulos! 
Tässä kakussa yhdistin kaksi kakkua. Mielestäni paras porkkanakakkureseptini ja sitten juustokakku joka ei koskaan petä. Juustokakku sinällään on monesti todella tuhti setti, ja kaipaa kaveriksi raikkaita marjoja tai muuta sellaista, tässä yhdistelmässä jotenkin palaset loksahtelee paikoilleen, ja kakku on täydellistä ihan ilman extrakrumeluuria.  
Aikaa tämä vie kuitenkin hieman enemmän, koska kakku pitää tehdä päivää etukäteen! Samana päivänä syötynä, maut ei ole tasaantuneet, eikä kakun rakennekkaan ole vielä täydellinen. Myös paistoaika on kokonaisen tunnin verran! Vaikeusasteeltaan kuitenkin kakku on helppo.

Aloitetaan siis. 

Varaa 28 cm irtopohjavuoka. Laita leivinpaperi pohjalle. 
Tehdään kaksi "taikinaa". Juustokakkutaikina ja porkkanakakkutaikina. 

Porkkanakakkutaikina;

2dl vehnäjauhoja
200g porkkanaraastetta
1 tl kanelia
0,5 tl soodaa
2,5 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
3 munaa 
150 g voisulaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ja uuniritilä alimmalle uunin tasolle.
Et tarvitse sähkövispilää tässä kohtaa vielä.. pelkkä lasta riittää. Sekoita ensimmäisenä sokeri ja kananmunat, lisää muut aineet, kaataen viimeisenä joukkoon voisula. Sekoita hyvin ja laita odottamaan tulevaa. 

Juustokakkutaikina:

2 munaa
2 pakettia tuorejuustoa (400g)
1 paketti creme fraichea (150g)
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria

Et tarvitse sähkövispilää vieläkään.
Laita tuorejuusto kulhoon ja riko sen rakenne lusikalla. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.


Ota vuoka ja kaada pohjalle puolet porkkanakakkutaikinasta. Levitä niin, että se peittää pohjan. 
Käyttäen isoa lusikkaa lusikoi puolet juustokakkutaikinasta päälle. Lusikalla siksi, että kerrokset ei turhan paljoa menisi heti sekaisin. Kun juustokakkukerros on ladottu on taas porkkanakakun vuoro. Eli laita loput porkkanakakkutaikinasta päälle, mahdollisimman hyvin jokapuolelle lusikalla tai vuolialla. Tässä ei voi mennä vikaan, että ei kannata murehtia siitä, että laittaako väärin.. kyse on nyt taas vaan siitä miltä lopputulos näyttää. Viimeiseksi lusikoi juustokakkutaikina päälle ja pyri siihen että alta ei näkyisi edellistä kerrosta. Ei haittaa jos vähän näkyy, mutta yritä peittää suurin osa. 

Nosta kakku alaritillälle ja paista kakkua tunti.  Kakku saa siis vähän tutista heilauttaessa, mutta ei niin, että näyttäisi siltä että päälisen alla on vettä. Juustokakkupäälinen saa vähän väriä, kuten myös kakun reunat, mutta se kuuluu asiaan. 

Anna kakun jäähtyä täysin. Vedä veitsellä kakun reunan ja kakkuvuuan välit jotta kakku irtoaa vuuasta nätisti. 

Valmistetaan kuorrute. 

200 g vanilja tuorejuustoa (tai sitten normaalia, vaniljalla maustettuna)
35 g tomusokeria
100 g rasvatonta maitorahkaa

Ota sähkövispilä ja vispaa ainekset hyvin sekaisin kulhossa. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle lastalla, ja laita kakku jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. 

Kun seuraava päivä vihdoin tulee; keitä kahvit ja nauti! 

Kakku soveltuu hyvin pakastamiseen joko kokonaisena tai annospaloina. Kakku myöskin säilyy kylmässä useita päiviä kunnolla suojattuna jottei se ota makua jääkaapin ruuista. 

(Koristeporkkanat tein sokerimassasta. Oranssista muotoilin pallon johon tein keskelle reiän, johon upotin vihreät "varret". Veitsellä viiltelin vielä porkkanoihin viivoja. Koristeeksi käy myös pähkinärouheet, kokonaiset pähkinät yms. Kakku ei välttämättä edes tarvitse mitään koristetta..)

















tiistai 3. maaliskuuta 2015

Mustikkaiset täysjyvä-suklaamuffinssit ja saksanpähkinä crumble




 Tästä ei kuulkaa muffinssit parane. Päällä on rapea saksanpähkinä crumble, sisältä löytyy pehmeää muffinssia jossa on mustikoita ja suklaahippuja.. täysjyvää vielä! Ei muuta kun hihat heilumaan!

12 kpl normaalikokoisia muffinsseja tai 8 isompaa. 

Crumble:
50 g saksanpähkinää ilman kuoria luonnollisesti (käy myös pekaanit)
40 g fariinisokeria 
30 g grahamjauhoja
1 tl kanelia
25 g kylmää voita


Muffinssi:
130 g vehnäjauhoa
100 g grahamjauhoja
130 g sokeria
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
ripaus suolaa
100 g sulaa voita
2 munaa
100 g jäisiä mustikoita
100 g tummaa suklaata (70 grammaa muffinssiosaan 30 g säästetään päälle)



Aloita crumblesta, koska lopussa ei ole siihen aikaa. 
Laita ainekset kulhoon. Jauha ainekset sauvasekoittimella tai leikkurilla kunnes saat murumaista mössöä.



Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
Siirry muffinssiosaan. Laita kulhoon kaikki muut paitsi suklaa ja mustikat. Sekoita hyvin... et taevitse vispilää vaan lasta riittää. 
Kun ainekset on sekaisin pilko tumma suklaa. laita 100 g määrästä 70 g taikinan sekaan, seka jäiset mustikat. Kääntele taikina sekaisin. 






Pyörittele nopeasti isohkon lihapullan kokoisia palloja taikinasta (golf pallon kokoisia) ja tipauta vuokaan. Jaa crumble taikinapallojen päälle ja lopuksi vielä jaa suklaahiput crumblen päälle. Kipposet saa olla aika täynnä niinkuin alla olevista kuvista näkyy

laita uuniin 25-30 minuutiksi kunnes muffinssit on saaneet vähän väriä.

Nämä ovat erinomaisia lämpimänä ja kylmänä!!










maanantai 2. maaliskuuta 2015

Bloggarin lempparit :D

Useampikin ihminen on ihmetellyt, että kuka kaikki leipomukseni syö.. No johonkin ne häviää :D 
Totuus on se, että itse rakastan kakkuja, mutta harvemmin niitä syön kuitenkin. Mun pojat (5 ja 7v) on todella kova testiraati, ja useimmiten kaikkia he maistavat, ja osaa söisivät vaikka ruuaksi. Tietenkin maistan minäkin kaikkia tekeleitäni, että tiedän mistä puhun mutta pienissä määrin. 
Useimmiten kakut häviävät vieraiden suuhun, tai sitten pakastimeen, josta sitten vieraiden suuhun. Kokoajan pakastimessa on varalla leivonnaisia vieraiden varalle, eikä pöydässä kyllä koskaan ole mitään kaupasta valmiina ostettua. 

Oma makean syömiseni on sellaista että en syö leivonnaista jos en ole varma että se on TODELLA hyvää. En ylimääräistä sokerilastia suuhuni laita jos tuote menettelee, tai jopa melkein menettelee :D Olen siis sillätapaa NIRSO. 

Kakku on kuitenkin se, mitä sinne käkättimeen uppoaa kun uppoaa. Tässä mun suosikkikakut, NE kakut jotka häviää jo tuoreena tai pakastimesta hyvin äkkiä muualle kun vieraiden suuhun.. 
(Oli varmaan pakko tätäkin nyt kirjottaa kun kolmea näistä löytyy pakastimesta, ja mulla on kauhee sokerinhimo!)

Ja tässä on vain kakkuja...muut kilpailee omassa sarjassa !
Nämä ei ole järjestyksessä.. en osannut päättää :D


Todella suklainen.. ihanan pehmeä... mmmm..... 


Pähikinä rouskuu hampaissa, pehmeää marenkia, vaahterasiirapin maku, raikas ananas.. aivan kaiken kattava makuelämys!


Tämä on erittäin hyvä resepti, ja todellakin KLASSIKKO. 


Pohja on tiivis mutta pehmeä ja ihanan valkosuklainen, kuorrute on makea, mutta karpalon raikkaus kompensoi.. 



Pecan pähkinät tuo taas sitä mukavaa pureskeltavaa muuten pehmeään kakkuun. Hieman taikinainen, reunoilta kuitenkin rapsakka. Sitruuna taittaa mukavasti valkosuklaan makeutta. Alla olevan sirtuunakakun kilpakumppani! Kummatkin hävyttömän hyviä!

Mmmmm... Menee vaikka suoraa pakkasesta. Ihanaa! Sitruunaista.. tahmeaa.. just ihanan taikinaista! 




Uusin tuttavuus...ja me tulemme tapaamaan vielä monesti..! Suklaapohja on pehmeä, ja ei liian makea. Kinuski.. no haloo KINUSKI! nomnomnom... ja kuorrute on miedon minttuinen.. just oikee määrä, koska pepsodenttiä en lähteny hakemaan ;D Ongelma tässä on se, että pitää oikeesti oottaa seuraavaan päivään, että se on parhaimmillaan! 

*Juoksee pakastimelle..... *